economie

‘Schuldeisers wijzen Griekse voorstellen af’

Door Servaas van der Laan - 24 juni 2015

De schuldeisers IMF, ECB en de Europese Commissie gaan toch niet akkoord met de voorstellen van de Griekse regering. Eerder leek er nog een ‘goede basis’ voor een akkoord te zijn.

Dat heeft de Griekse premier Alexis Tsipras gezegd in Brussel, meldt persbureau Reuters.

Eurogroep-voorzitter en minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wilde woensdag niet reageren. ‘Wij zijn druk bezig. Er is nog werk te doen,’ zei Dijsselbloem voorafgaand aan gesprekken met onder meer de ECB en het IMF.

Mokerslag

De mededeling komt als een mokerslag binnen voor Griekenland dat stiekem op een akkoord gehoopt had. Het land zal aan het einde van deze maand een deel van de schuld aan het IMF moeten aflossen, maar heeft het geld daarvoor niet in kas.

Als er nu geen deal bereikt wordt, wacht het land een faillissement.

Tsipras was in Brussel om te praten over de nieuwe voorstellen van zijn regering. Griekenland zou bereid zijn onder meer de btw te verhogen en een extra rijkenbelasting te heffen.

Hij sprak over de plannen met Mario Draghi van de ECB, Christine Lagarde van het IMF en met Dijsselbloem. Eerder leek het erop dat de schuldeisers een basis zagen voor het bereiken van een deal. Het is nog niet duidelijk waarom de schuldeisers zich niet kunnen vinden in de Griekse voorstellen.

Volgens Tsipras lijkt het erop dat de wil om een akkoord te bereiken ontbreekt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.