economie

Syriza-leden boos op Tsipras wegens ‘sociale slachting’

Door Elif Isitman - 23 juni 2015

Wetgevers van de partij van de Griekse premier Alexis Tsipras reageren boos op het bericht dat er concessies worden gedaan om de internationale geldschieters tegemoet te komen. Enkele parlementsleden dreigen een eventueel voorstel in het Griekse parlement te blokkeren.

De aangepaste voorstellen van Tsipras werden dinsdag door de regeringsleiders van de eurozone verwelkomd. Ook de beurzen leken de Griekse situatie na maandag een stuk zonniger in te zien.

Gefaald

Hoewel de meeste Grieken een Grexit, een Grieks vertrek uit de eurozone, niet zien zitten, zijn er enkele parlementsleden die vinden dat Tsipras met de aangepaste voorstellen te ver gaat. Vooral het verhogen van enkele btw-tarieven en het bezuinigen op pensioenen schiet de linkse Syriza-leden in het verkeerde keelgat. Het is niet de eerste keer dat de premier met zijn houding naar de geldschieters kwaad bloed zet bij zijn eigen partij.

‘Het zal moeilijk worden om dit voorstel langs ons te krijgen,’ sprak Alexis Mitropoulos, Syriza-lid en woordvoerder van de partij, dreigend. ‘De premier moet onze mensen informeren over waarom we hebben gefaald tijdens de onderhandelingen. Deze maatregelen zijn niet in lijn met het linkse gedachtegoed. Deze sociale slachting kunnen wij niet accepteren’.

Een eventueel akkoord zou inderdaad ook geaccepteerd moeten worden door het Griekse parlement. Mocht dit niet lukken, zou Tsipras worden gedwongen vervroegde verkiezingen of een referendum te houden. Hierdoor zou de situatie, en daarmee de onzekerheid van de Grieken, alleen nog maar langer voortduren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.