economie

Te koop: heerlijke uitvalsbasis voor watersporters

Door Nic Vrieselaar - 26 juni 2015

Vanuit de slaapkamers van dit herenhuis in Medemblik is het eindeloze IJsselmeer te zien.

Nog geen vijftien minuten rijden boven Hoorn ligt Medemblik. Pal aan het IJsselmeer, met een fraaie haven vol klassieke zeilschepen. In de hoek Kasteel Radboud, waar Rembrandts Nachtwacht werd verscholen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog.

Verderop aan de haven staat een modern herenhuis. Paul (49) en Babette Pruymboom (38) lieten het in 2005 bouwen voor 425.000 euro, met de woonkamer op de eerste verdieping. Bijzonder is het fraaie uitzicht: vanuit de grote ramen zijn de masten te zien van de schepen die binnenlopen.

Samen met de strak ingerichte eetkeuken aan de andere kant van het huis vormt de woonkamer één grote ruimte, waar door de grote ramen voor en de glazen pui achter veel licht naar binnen valt.

Vanuit de keuken stap je zo een groot balkon op, dat uitkijkt op de historische gevels van de achterburen. Op de begane grond is een tuin, relatief bescheiden. Het is de prijs voor een huis in het centrum.

Uitvalsbasis

Op de begane grond zit een ruime slaapkamer die aan de tuin grenst. Er zijn ook een studeerkamer en badkamer. Op de tweede verdieping zitten nog twee grote slaapkamers en een badkamer. Daar vallen de hoge plafonds op, en ook hier is het eindeloze IJsselmeer vanuit de ramen te zien.

In de straat voor het huis zijn geen auto’s toegestaan. Die kunnen even verder worden geparkeerd, bijvoorbeeld langs een van de andere havens in Medemblik.

Het huis lijkt een heerlijke uitvalsbasis voor watersporters. Paul Pruymboom: ‘We hebben de boot hier ook liggen, maar voorheen werkte ik in Amsterdam, nu in Rotterdam. Die rit is me te ver.’ Ze zetten hun huis vorig jaar daarom te koop voor 425.000 euro, en zijn sindsdien gezakt tot 399.000.

Elsevier nummer 27, 4 juli 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.