economie

Tsipras: ‘Grexit is begin van het einde voor de eurozone’

Door Elif Isitman - 09 juni 2015

Als Griekenland uit de eurozone stapt, is dat begin van het einde voor de Europese Unie. Italië en Spanje kunnen het Griekse voorbeeld dan makkelijk volgen.

Dat zei de Griekse premier Alexis Tsipras dinsdag tegen de Italiaanse krant Corriere della Sera. Met deze uitspraak lijkt hij te willen stoken tussen de overige eurolanden.

Belastingbetaler

‘Als Griekenland failliet gaat, zullen de markten onmiddellijk op zoek gaan naar de volgende. Als de onderhandelingen stuklopen, zijn de kosten voor de Europese belastingbetaler enorm,’ zo luidt de redenering van Tsipras.

De premier blijft er verder op hameren dat een deal met de internationale schuldeisers alleen mogelijk is wanneer zij afzien van bepaalde eisen, waaronder een verlaging van de pensioenen. In dat geval is Griekenland bereid een ‘compromis’ te sluiten.

Absurd

Eerder waarschuwde de Duitse bondskanselier Angela Merkel de Griekse premier nog dat de tijd nu echt begint op te raken. Tsipras noemt de eerdere plannen van de schuldeisers voor een deal met zijn land verder opnieuw ‘onrealistisch en absurd’, een uitspraak die hij afgelopen weekend ook al deed.

Hoe de voorstellen er nu voorliggen, zal hij er niet mee instemmen, houdt Tsipras vol. Dinsdag zou de Griekse regering eigen voorstellen hebben ingediend bij de crediteuren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.