economie

Tsipras komt met ‘definitieve oplossing’, beurzen geloven hem

Door Anne Vader - 22 juni 2015

Komt het toch goed met Griekenland? Premier Alexis Tsipras zegt de definitieve oplossing op zak te hebben. De aandelenbeurzen lijken hem te geloven: zij laten aan het begin van deze cruciale dag positieve cijfers zien.

De AEX opende maandagmorgen flink hoger, net als andere Europese en Aziatische beurzen. De AEX-index noteerde kort na opening van de markt 2,2 procent hoger op 485,82 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen gingen tot 2,6 procent vooruit.

Eurotop

In de financiële wereld zijn alle ogen gericht op Brussel waar politieke leiders maandag vergaderen over de Griekse schuldencrisis. Afgelopen weekend diende premier Tsipras een nieuw voorstel in dat op een speciaal ingelaste eurotop wordt besproken. De top wordt gezien als een van de laatste mogelijkheden om een akkoord te bereiken waarmee een faillissement en Grexit worden voorkomen.

Beleggers hopen op een schuldenakkoord nu de Griekse regering bereid lijkt te zijn tot flinke concessies om de financiële hulp veilig te stellen. Volgens Griekse media heeft de regering voorgesteld het vervroegde pensioen grotendeels af te schaffen. Ook zou er een btw-verhoging komen en gaan rijke Grieken extra belasting betalen. Eerder liet Athene nog weten niet in pensioenen te willen snijden.

De kabinetschef van Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, zei op Twitter dat het voorstel van de Grieken een ‘goede basis’ vormt voor de eurotop:

Bankrun

De afgelopen week haalden de Grieken zo’n 4 miljard euro van hun bankrekening in de hoop hun spaargeld veilig te stellen. Dat is normaal gesproken zo’n 200 tot 300 miljoen euro per dag. Vrijdag zou de Europese Centrale Bank (ECB) al drie miljard euro extra hebben uitgetrokken voor een extra lening aan de bijna failliete Griekse banken.

In totaal staan de Grieken voor 358 miljard euro in het krijt bij het Internationaal Monetair Fonds, de Europese landen en de ECB. Al maanden onderhandelen de Grieken met de internationale geldschieters over de toekomst van Griekenland, maar vooralsnog zonder resultaat. Het land kan binnenkort niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen. Het land moet aan het einde van de maand 1,6 miljard euro overmaken aan het IMF.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.