economie

Tsipras spreekt zich uit tegen ‘absurde’ plannen geldschieters

Door Tom Reijner - 05 juni 2015

De ene keer slaat de Griekse premier een milde toon aan, de andere keer zijn de door hem gekozen woorden een stuk venijniger. De voorstellen van de internationale kredietverleners voor een oplossing van de Griekse crisis zijn ‘onrealistisch en absurd’

De Griekse regering kan onmogelijk instemmen met het eindbod, omdat de voorgestelde maatregelen ‘verwoestend’ zijn voor Griekse families en pensioengerechtigden, zei Tsipras vrijdag tegenover het Griekse parlement in Athene. Europa begrijpt niet dat het onmogelijk is nog meer bezuinigingen door te voeren, aldus de premier.

Eisen

De voorstellen van Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker hebben hem negatief verrast. Het zou gaan om onder meer een verhoging van de btw op elektriciteit en het schrappen van pensioenvoordelen. Alleen de voorstellen die Griekenland zelf heeft ingediend, vormen ‘een realistische basis’ voor het bereiken van een deal, zei de premier.

Het moet een combinatie zijn van bezuinigingen en schuldenverlichting, aldus Tsipras. Desalniettemin zijn de onderhandelende partijen volgens hem wel heel dicht bij een overeenkomst, omdat de Griekse voorstellen rekening houden met de eisen van de kredietverleners als het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank.

Groot verzet

Binnen de partij van Tsipras, Syriza, bestaat groot verzet tegen de voorstellen die ‘Brussel’ heeft neergelegd.  De leden van de linkse partij zijn niet te spreken over het ultimatum, dat in Berlijn werd voorbereid.

Vicevoorzitter Alexis Mitropoulos noemt het ultimatum van de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een ‘vulgair en moorddadig’ plan. De Griekse staatssecretaris van Sociale Zaken Dimitris Stratoulis dreigt zelfs met nieuwe verkiezingen. Stratoulis vindt dat de internationale geldschieters hun harde eisen moeten matigen. ‘Als ze deze chantage van de regering niet inslikken, moeten we alternatieven zoeken, zoals verkiezingen’, zei hij.

Er wordt nu al ruim vier maanden onderhandeld over een fors steunpakket (zo’n 7,2 miljard) aan Athene, in ruil voor hervormingen en bezuinigingen. En daar wringt de schoen, want de Griekse regering weigert daaraan nog langer gehoor te geven, precies volgens de gedane verkiezingsbeloftes van Syriza. Daarmee kwam de partij in januari aan de macht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.