economie

Twee topmannen van Deutsche Bank stappen op

Door Elif Isitman - 07 juni 2015

Jürgen Fitschen en Anshu Jain, de twee bestuursvoorzitters van de Deutsche Bank, stappen op. Het is nog niet bekend waarom de twee bestuursvoorzitters weggaan, maar mogelijk heeft het te maken met schandalen waarin de bank de afgelopen tijd verwikkeld was.

Dat meldt The Wall Street Journal zondag op basis van verklaringen van ingewijden.

Fitschen en Jain staan sinds mei 2012 samen aan het hoofd van de grootste bank van Duitsland. De Deutsche Bank bevestigde de berichtgeving zondag.

Manipulatie

De functie van bestuursvoorzitter zal per 1 juli worden overgenomen door John Cryan, voormalig financieel bestuurder van de Zwitserse bank UBS. Cryan is momenteel commissaris van Deutsche Bank. Fitchen blijft aan als mede-topman om de transitie in goede banen te leiden. Cryan zal daarna de enige bestuursvoorzitter van de bank zijn. Jain zou formeel aan het einde van deze maand opstappen, maar ook aanblijven als adviseur.

Het is niet bekend waarom de twee opstappen, maar mogelijk heeft het te maken met de schandalen waarbij Deutsche Bank betrokken is geweest, waaronder de manipulatie van het interbancaire rentetarief Libor.

Verder wordt de bank verdacht van manipulatie van wisselkoersen, overtreding van Amerikaanse handelssancties en misstanden bij de verkoop van aan hypotheken gerelateerde producten. Ook kampt het bedrijf al een tijd met tegenvallende prestaties.

Witwassen

Vrijdag werd naar buiten gebracht dat de Deutsche Bank een intern onderzoek voert naar een mogelijke witwaszaak in Rusland. Volgens bronnen zouden Russische klanten van de bank over een periode van meer dan vier jaar betrokken zijn geweest bij witwastransacties van ongeveer 5.4 miljard euro. De bank heeft een klein aantal werknemers in Rusland op non-actief gesteld in afwachting van het onderzoek.

Grote aandeelhouders van de Deutsche Bank hebben kritiek geuit op Jain en Fitschen omdat zij niet naar behoren zouden functioneren. Vorige maand lieten ze beiden nog weten echter niet aan opstappen te denken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.