economie

Varoufakis: ‘Eurogroep is vreemde, besluiteloze club’

Door Elif Isitman - 20 juni 2015

De eurogroep is een vreemde club die niet in staat is de noodzakelijke beslissingen te nemen. Het is een vreemd forum, slecht uitgerust om goede, harde beslissingen te nemen als Europa die echt nodig heeft.

Dat schrijft de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zaterdag in een door The Irish Times gepubliceerd opiniestuk.

‘Een onpartijdige toeschouwer van de beraadslagingen in onze eurogroep, zou tot de veilige conclusie komen dat het een vreemd forum is, slecht uitgerust om goede, harde beslissingen te nemen als Europa die echt nodig heeft,’ aldus Varoufakis.

Forceren

Afgelopen donderdag slaagde de eurogroep er opnieuw niet in om een deal te sluiten over de Griekse schuldenkwestie. Maandag komen de regeringsleiders van de eurogroep bij elkaar om tijdens een met spoed ingelaste top alsnog een doorbraak te forceren. Daarbij staat het Griekse lidmaatschap van de eurozone op het spel.

Griekenland zal proberen met aanpassingen te komen op zijn voorstel, beloofde de Griekse minister van Binnenlandse Zaken Alekos Flabouraris zaterdag. Flabouraris geldt als een van de naaste adviseurs van de Griekse premier Alexis Tsipras.

Geen oud voorstel

‘We gaan er niet heen met het oude voorstel. Er wordt aan gewerkt om te zien waar we kunnen samenkomen, zodat we een voor beide partijen gunstige oplossing bereiken,’ zij Flabouraris. Over welke aanpassingen hier mogelijk gemaakt kunnen worden weidde hij niet uit.

Verder zei hij ervan overtuigd te zijn dat de Europese Centrale Bank (ECB) de Griekse banken zal blijven voorzien van noodsteun om te voorkomen dat ze omvallen. Vrijdagavond zou de ECB de Griekse bankensector 1.8 miljard euro extra noodsteun hebben verleend, omdat de Grieken de afgelopen dagen miljarden van hun bankrekeningen opnamen.

De ECB beseft dat het instorten van de Griekse bankensector een domino-effect zal veroorzaken over de grenzen van het land naar andere kwetsbare landen in Europa, aldus Flabouraris.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.