economie

Varoufakis geeft gekleurd lesje economie voor puberende tieners

Door Nic Vrieselaar - 29 juni 2015

De Griekse minister legt in zijn nieuwe boek in veel passages de vinger op de zere plek. Maar soms wordt hij wel erg belerend.

Voor hij minister van Financiën werd, probeerde de Griekse econoom ­Yanis Varoufakis in boekvorm zijn puberende dochter zijn vakgebied uit te leggen. De Nederlandse vertaling van die poging ligt nu in de winkel. Het is een vogelvlucht langs de belangrijkste onderdelen van de economie, die Varoufakis helder en zonder jargon uiteenzet.

Hij legt in veel passages de vinger op de zere plek. Zoals op het geloof van velen dat economie enkel draait om geld en ‘de markt’ en niet om welvaart en welzijn.

De economieles voor zijn tienerdochter komt soms helaas neerbuigend over, wat afdoet aan de leeslust. Bovendien maakt Varoufakis ideologische uitstapjes waarin hij marktwerking de schuld geeft van, nou ja, de meeste problemen op aarde. Een vleugje communisme lijkt hij als oplossing te zien. Ach, wie dat met een korrel zout neemt, vindt hier een toegankelijke blik onder de motorkap van de economie.

Elsevier nummer 27, 4 juli 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.