economie

Varoufakis: ‘morele plicht’ om akkoord te bereiken

Door Shari Deira - 26 juni 2015

Er is nog veel onduidelijkheid over de toekomst van Griekenland, maar de Griekse minister Yanis Varoufakis (Financiën) vindt dat het land en zijn schuldeisers ‘een morele plicht’ hebben om er samen uit te komen.

In een gesprek met de Ierse radiozender RTE zegt Varoufakis dat er bij de Grieken ‘absolute toewijding‘ is om in de eurozone te blijven.

Schuldeisers

Varoufakis zegt dat de Grieken niet zomaar een overeenkomst zullen tekenen. Een akkoord dat ‘niet levensvatbaar’ is voor Griekenland, komt er niet. Volgens de minister van Financiën hebben de Grieken zich in allerlei bochten gewrongen om tegemoet te komen aan de ‘vreemde eisen’ van de schuldeisers.

Hij vindt het bijvoorbeeld absurd om de Griekse pensioenen nog verder te verlagen. De Griekse voorstellen zijn zeer ‘gebalanceerd’, zegt Varoufakis.

Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) zegt dat er nu echt een akkoord moet komen. ‘Morgen moet het echt gebeuren,’ zei de eurogroep-voorzitter voorafgaand aan de ministerraad. Hij wijst erop dat de parlementen ook nog moeten beslissen en dat ‘de maand gewoon ophoudt, dinsdagnacht, geloof ik’.

Griekenland is ‘een land met veel lagen’, waarbij er een laag is ‘die geen belasting betaalt en zeer vermogend is’. Zo blijven bijvoorbeeld rederijen fiscaal buiten schot. Daar moet eerst maar eens naar worden gekeken.

Overleg

Donderdag eindigde het overleg van de eurogroep zonder akkoord over de aanpak van de financiële situatie in Griekenland. De ministers van Financiën van de eurozone komen zaterdag opnieuw bij elkaar. In de tussentijd praten vertegenwoordigers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Centrale Bank en de eurolanden verder met elkaar.

Tijdens de eurogroep bogen de ministers zich over twee voorstellen: een van de Grieken zelf, en een van de eurogroep. Varoufakis zei na afloop van het overleg dat er bij beide voorstellen bezwaren zijn. ‘De pijn zit hem in veel onderwerpen.’

Ondanks het uitblijven van een akkoord verwacht het IMF dat Griekenland volgende week aan zijn betalingsverplichtingen zal voldoen. Dinsdag moeten de Grieken 1,5 miljard euro betalen aan het fonds.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.