economie

Varoufakis wil weer kwijtschelding schuld na falende gesprekken

Door Elif Isitman - 15 juni 2015

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis dringt opnieuw aan op gedeeltelijke kwijtschelding van de schulden. Ook wil hij langere betaaltermijnen, zodat Griekenland de aflossing van zijn schuld kan garanderen.

Dit zegt hij maandag in de Duitse krant Bild. Ondanks de voortslepende gesprekken, vindt hij dat een akkoord ‘binnen één nacht’ bereikt kan worden. ‘Maar dan moet bondskanselier Angela Merkel er wel bij zijn,’ aldus Varoufakis. Zij was er zondag niet, toen de onderhandelingen tussen de Grieken en de crediteuren opnieuw faalden. Een Grexit is geen optie, volgens de Griekse minister.

Treurig

De geldschieters tonen zich teleurgesteld na afloop van het gesprek, dat slechts 45 minuten duurde.  ‘Hoe groot moeten de aanpassingen zijn voor de Grieken en hoe ver moeten de geldschieters nog buigen?’ vroeg Olivier Blanchard, hoofdeconoom van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zich af. ‘Zoals er een grens is aan wat Griekenland kan doen, is er ook een limiet voor wat de geldschieters willen en kunnen’.

‘Dit is zeer teleurstellend en treurig. Dit was onze laatste poging om ons meningsverschil te overbruggen maar de kloof is te groot. Een kloof kunnen we bespreken, maar dit is een oceaan,’ zei een gefrustreerde insider tegen persbureau Reuters.

Griekenland komt niet met constructieve en geloofwaardige plannen om de financiering voor de terugbetaling aan het IMF eind deze maand te realiseren, vinden de geldschieters. De terugbetaling bedraagt 1.6 miljard euro.

Leenbehoefte

De crediteuren stelden vorige week voor dat Griekenland voor 2018 mikt op een primair overschot op de begroting van 3,5 procent in plaats van 4,5 procent in 2016. Dit jaar zou het overschot dan 1 procent moeten zijn in plaats van 3 procent.

Dat zou betekenen dat Griekenland minder pijnlijke bezuinigingen hoeft door te voeren, maar ook dat het land een grotere leenbehoefte blijft houden, waardoor de crediteuren nog meer toezeggingen zouden moeten doen.

Pensioenkortingen en btw-verhogingen zijn harde eisen van de crediteuren en de Grieken weigeren consequent deze te accepteren. Volgens Blanchard blijven ‘zelfs de bijgestelde doelstellingen buiten bereik’ wanneer de Griekse belastingwet en het pensioenstelsel niet hervormd worden.

De pensioenkosten bedragen in Griekenland maar liefst 16 procent van het bruto binnenlands product. Het IMF wil dat Griekenland dit met minstens 1 procentpunt verlaagt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.