economie

Verdeeldheid onder Grieken over concessies van Tsipras

Door Elif Isitman - 22 juni 2015

Duizenden mensen zijn maandagavond in de Griekse hoofdstad Athene de straat opgegaan om te demonstreren voor het behoud van de euro. De Griekse oppositie riep op tot de grootschalige demonstratie.

Vooral de voormalige regeringspartners Nieuwe Democratie en de socialistische Pasok riepen burgers op te demonstreren.

Tegenprotest

De demonstranten droegen Europese en Griekse vlaggen bij zich en scandeerden ‘Griekenland, Europa, democratie’. Hun eis is dat de Griekse premier Alexis Tsipras tot een akkoord komt met de internationale geldschieters. Een groepje van ongeveer honderd linkse tegenbetogers probeerde de demonstratie voor het Griekse parlementsgebouw te verstoren, maar de politie wist dat te verhinderen.

Verdeeldheid heerst onder de Griekse bevolking. Op zondag gingen in Griekenland juist weer veel aanhangers van Syriza, de partij van Tsipras, de straat op om te betogen tegen de concessies aan de geldschieters. Ze protesteerden onder meer voor de Griekse centrale bank.

Echt

Tsipras kwam in de avond voor de eurotop in Brussel nog met aangepaste voorstellen waarin de Griekse concessies staan opgenomen. Hoewel verschillende Europese ministers van Financiën maandagmiddag kritiek uitten op de voorstellen, werden ze verwelkomd door EU-president Donald Tusk. Hij noemde ze ‘de eerste echte voorstellen in weken’.

Griekenland balanceert op het randje van faillissement. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft maandagochtend opnieuw noodsteun moeten verlenen aan de Griekse banken. De noodsteun van de ECB werd voor de derde keer binnen een week verhoogd. Het extra geld is nodig omdat Griekse banken de afgelopen dagen miljarden euro’s zagen wegstromen: Griekse burgers nemen massaal geld op bij de banken vanwege de onzekerheid over hun economische toekomst.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.