economie

Wat deed het kabinet om naheffing EU aan te vechten?

Door Servaas van der Laan - 02 juni 2015

Deed het kabinet voldoende om te protesteren tegen de naheffing van 642 miljoen euro die Nederland de Europese Unie (EU) vorig jaar moest betalen? Uit een reconstructie van De Telegraaf blijkt dat bewindslieden hun ferme taal tegen het publiek in werkelijkheid nauwelijks waarmaakten.

‘Blijkbaar zijn we rijker gebleken,’ zegt een topambtenaar van het ministerie van Financiën in een mailwisseling naar aanleiding van het nieuws over de naheffing.

Nieuwe rekenmethode

Nederland kreeg vorig jaar een naheffing omdat volgens een nieuwe rekenmethode de Nederlandse economie groter werd ingeschaald dan voorheen. Italië en Groot-Brittannië, landen die vergelijkbare naheffingen kregen, weigerden de rekening in eerste instantie te betalen, terwijl Nederland het bedrag gewoon overmaakte.

Daarmee gaf het kabinet zich zonder slag of stoot over aan Brussel, zo concludeert De Telegraaf op basis van ambtelijke stukken die de krant kreeg op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

‘Hoewel bewindspersonen eind 2014 verontwaardigd reageerden op de megarekening en in de media claimden dat ze niet zomaar de knip zouden trekken, legde Den Haag het hoofd van meet af aan in de schoot,’ schrijft de krant.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zei op 24 oktober vorig jaar ‘zeer onaangenaam verrast’ te zijn door het nieuws. Uit de stukken blijkt dat Dijsselbloem al een week eerder op de hoogte was. ‘Ik was alleen na een week nog steeds verbaasd,’ zo praatte de minister zijn gespeelde verbazing nadien goed. Daarnaast beloofde hij ‘een flinke discussie met Brussel’ aan te gaan.

Discussie?

In hoeverre die discussie is gevoerd, kan nauwelijks worden nagegaan, omdat veel van de ambtelijke stukken in het WOB-besluit onherkenbaar zijn gemaakt.

Oppositiepartijen vragen al maanden om openbaarheid van de stukken over de naheffing. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zal dit dinsdag opnieuw doen: ‘Je kan dat geld niet zomaar overmaken en er een prestigezaak van maken om er vervolgens het zwijgen toe te doen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.