economie

Wat vormt nu het breekpunt in de Griekse onderhandelingen?

Door Elif Isitman - 24 juni 2015

Een akkoord tussen Griekenland en zijn geldschieters is er nog niet. Overleg om een oplossing te vinden voor de financiële situatie in het land gaat op het hoogste politieke niveau verder.

De vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden is geschorst tot donderdagmiddag 13.00 uur, maakte eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem bekend.

Bij het weggaan zei hij dat hij de eurogroep geïnformeerd heeft over de voortgang, maar dat er nog geen akkoord is. Er is meer tijd nodig voor de gesprekken. Daarom heeft hij de ministers gevraagd donderdag terug te komen.

Het probleem lijkt zich nu te richten op de Griekse pensioenhervormingen. Die zouden volgens de geldschieters tekortschieten.

Dat blijkt uit een uitgelekt onderhandelingsdocument, dat The Financial Times woensdag op zijn website publiceerde.

De eurogroep-bijeenkomst is inmiddels geschorst en Griekenland vergadert verder met de Europese regeringsleiders.

Eigen bijdrage

Uit het document blijkt onder meer dat de toezichthouders van de Europese Unie en het IMF willen dat de pensioenleeftijd in Griekenland sneller wordt verhoogd dan de Grieken voorstellen. De Griekse regering wil deze in 2025 verhogen naar 67, terwijl de geldschieters willen dat het al in 2022 gebeurt.

De pensioenkosten bedragen in Griekenland maar liefst 16 procent van het bruto binnenlands product. Het IMF wil dat Griekenland dit met minstens 1 procentpunt verlaagt.

Daarnaast moeten pensioenhervormingen die al in 2010 door de Grieken werden beloofd alsnog worden doorgevoerd. Ook zou de eigen bijdrage van gepensioneerden aan kosten voor de gezondheidszorg opgekrikt moeten worden.

Ambitieus

In het tegenvoorstel opperen de geldschieters onder meer ook een ambitieuzer doel voor de opbrengsten van de btw-verhoging. Ook willen ze dat de vennootschapsbelasting verder wordt verhoogd dan de regering van Tsipras van plan was. Tsipras maakte eerder op de dag al bekend dat zijn aangepaste voorstellen niet werden aangenomen door de schuldeisers. Hij beschuldigde hen op Twitter van onwil om tot een deal te komen.

Tsipras sprak over de plannen met ECB-directeur Mario Draghi, Christine Lagarde van het IMF en eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem. Eerder leek het erop dat de schuldeisers een basis zagen voor het bereiken van een deal, maar daar werd blijkbaar te vroeg gejuicht.

De ministers van Financiën van de eurolanden praten woensdagavond in Brussel opnieuw over de Griekse voorstellen. In aanloop naar die bijeenkomst zou nog altijd gewerkt worden aan een akkoord.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.