economie

Wordt Duitsland de reddende engel van Tsipras?

Door Elif Isitman - 11 juni 2015

Woensdagavond spraken de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande opnieuw met de Griekse premier Alexis Tsipras over de Griekse schuldencrisis. Het gesprek heeft wederom niets opgeleverd.

Merkel en Hollande vinden wel dat de gesprekken tussen Griekenland en de schuldeisers moeten worden geïntensiveerd: de onderhandelingen zijn al maanden aan de gang maar blijven consequent niets opleveren. Merkel vindt daarom dat er meer gesprekken nodig zijn. ‘Waar een wil is, is een weg,’ aldus de Duitse bondskanselier.

Redding

Intussen gaan er in Griekenland geruchten dat de Duitse regering bij een wanbetaling overweegt om Griekenland zelf maar uit het slop te halen. Het huidige schuldprogramma voor de Grieken loopt over drie weken af. Merkel zou overwegen om een ‘reddingbetaling’ aan Griekenland te doen, in ruil voor slechts één van de voorgestelde hervormingen van de crediteuren, schrijft de Griekse krant Kathimerini.

Om welke eis het gaat is niet duidelijk. De schuldeisers willen onder meer dat de Grieken de btw op elektriciteit verhogen en de pensioenvoordelen schrappen, eisen die volgens Tsipras ‘absurd en onrealistisch’ zijn.

Dat de Duitsers er nu over zouden nadenken om Griekenland in het uiterste geval dan maar zelf geld te geven lijkt een onwaarschijnlijk scenario, en een woordvoerder van de Duitse regering ontkent dat er sprake is van een dergelijk plan.

Populariteit

Merkel en Hollande willen wel koste wat het kost een Grieks faillissement voorkomen, iets wat Merkel binnen haar eigen CDU-partij haar populariteit begint te kosten. Ook de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker blijft erop hameren dat Griekenland in de eurozone moet blijven.

Tsipras probeerde dinsdag ook een doemscenario te schetsen bij een eventuele Grexit. Het zou het ‘begin van het einde’ voor de eurozone betekenen: als Griekenland uit de eurozone stapt, zouden andere landen als Spanje en Italië het voorbeeld makkelijk kunnen volgen, aldus de Griekse premier.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.