economie

Zoveel is Griekenland de crediteuren in totaal verschuldigd

Door Elif Isitman - 30 juni 2015

Griekenland staat bij verschillende partijen in het krijt. Maar hoeveel is het land, dat op de rand van de afgrond staat, zijn crediteuren nu precies schuldig?

Volgens persbureau Reuters, dat een berekening maakte van de officiële data van de verschillende schulden van Griekenland, staat de Griekse totaalschuld nu op 242,8 miljard euro.

Het totaalbedrag is inclusief de twee bailouts die de Grieken kregen van Europese regeringen, en leningen die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) sinds 2010 aan het Zuid-Europese land uitvaardigde. Ook zit het geld dat de Europese Centrale Bank (ECB) en verschillende centrale banken in de eurozone tot nu toe in de Griekse economie hebben gepompt hierbij.

Wat is de Griekse regering schuldig en aan wie? Een overzicht:

* Het IMF

Griekenland zou in eerste instantie 48,1 miljard euro in totaal krijgen van het IMF. Griekenland zou daarvan zo’n 16,3 miljard ontvangen voor maart 2016, wanneer Athene het tweede hervormingsprogramma succesvol zou hebben geïmplementeerd. Zoals we allemaal weten, is dat niet gebeurd.

Griekenland heeft tot aan juni van dit jaar, weliswaar via een obscure constructie, alle betalingen aan het IMF netjes voldaan. Voor juni gebruikte het land een bundelingsprovisie van het IMF om onder een betaling van 1,6 miljard euro uit te komen, die dan eind juni (dinsdag) betaald zou moeten worden.

* De ECB

De ECB heeft ongeveer 18 miljard euro aan Griekse staatsobligaties in handen. De obligaties zouden na een Grexit, een mogelijkheid die steeds realistischer lijkt, echter slechts een fractie waard zijn van hun nominale waarde. Mocht Griekenland uit de eurozone vertrekken, dan wordt de ECB opgezadeld met een enorme rekening voor verloren krediet.

De ECB-president Mario Draghi zei onlangs dat Griekse banken 89 miljard euro aan Emergency Liquidity Assistance (ELA) – oftewel noodsteun – hebben ontvangen.

ELA-geld valt in principe onder de verantwoordelijkheid van de centrale bank van het land in kwestie, maar voorwaarde hiervoor is wel dat Griekenland in de eurozone blijft. Vandaar dat de ECB een Grexit koste wat het kost wil vermijden. Mocht Griekenland onverhoopt toch vertrekken, dan mogen de overige eurolanden de rekening betalen.

* De eurozone

Regeringen van eurolanden hebben de Grieken in totaal 52,9 miljard euro aan bilaterale leningen gegeven bij de eerste Griekse bailout in 2010. Bij de tweede bailout, die in 2012 tot stand kwam, kregen de Grieken daar nog eens 141,8 miljard euro bij.

Net als bij de leningen van het IMF, zouden de Grieken in eerste instantie nog meer geld (1,8 miljard euro) krijgen op 30 juni wanneer zij zich aan afgesproken hervormingsplannen hadden gehouden.

Van de landen die de Grieken geld hebben gegeven voor de bailouts, is Duitsland verreweg de grootste schuldeiser: onze oosterburen hebben een totaalbedrag van 57,23 miljard euro overgemaakt.

Frankrijk staat op de tweede plaats, met een bedrag van 42.98 miljard euro. Hierna komt Italië met 37,76 miljard euro en Spanje met 25,1 miljard euro. Deze bedragen komen bovenop de standaard-contributies aan IMF-leningen die elk lid moet betalen.

Daarnaast hebben de eurolanden de betaaltermijnen voor de Grieken al verlengd van 15 naar 30 jaar, en zijn de rentes verlaagd. Ook krijgen de Grieken 10 jaar uitstel voor de rentebetalingen voor de tweede bailout-leningen.

Zondag mag de Griekse bevolking haar stem laten horen in een referendum over het voorstel voor hervormingen van de geldschieters. De Griekse regering onder leiding van premier Alexis Tsipras hoopt dat de bevolking ‘nee’ zal stemmen: wanneer de Grieken ‘ja’ stemmen zegt hij niet degene te zijn die de geëiste bezuinigingen en hervormingen door zal voeren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.