economie

‘Aan luxeartikelen heb ik geen behoefte meer’

Door Lizanne Schipper - 23 juli 2015

Daphne van Zomeren (39) is schaapherder in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

‘Met mijn teckel deed ik een jachttraining, zó leuk. De crisis was net uitgebroken, als zelfstandig grafisch ontwerper had ik minder werk. Jagen wilde ik niet, maar ik heb me bij de dichtstbijzijnde schaapskudde aangemeld als vrijwilliger.

‘Sinds 2011 heb ik er een betaalde baan, van half mei tot half oktober. Vijf dagen per week loop ik door de Amsterdamse Waterleidingduinen met driehonderd schapen, bij elkaar gehouden door mijn twee bordercollies.

‘Veel verdien ik niet. Uitgesmeerd over het hele jaar krijg ik netto 600 euro per maand binnen. Daarbij zit nog wat grafisch werk in de wintermaanden. Ik kom er niet echt mee uit. Alleen al aan mijn appartement op een boerderij in Werkhoven ben ik 500 euro netto per maand kwijt.

Bewuster

‘Ik teer een beetje in op mijn spaargeld. Met wat extra dingetjes hoop ik iets bij te verdienen. Zo verkoop ik een zelf ontworpen T-shirt met een schaap erop. Dit werk zou best beter beloond mogen worden. Schapen hebben een functie, zo eten zij in de duinen de woekerende Amerikaanse vogelkers op en gaan ze in heidegebied vergrassing tegen.

‘Natuurorganisaties huren kuddes in via een aanbesteding, en kiezen altijd voor de laagste prijs. Omdat er veel concurrentie is, lopen kuddes nu bijna tegen kostprijs rond.

‘Weinig geld hebben, vind ik niet erg. Aan luxeartikelen, zoals kleren, heb ik geen enkele behoefte meer. Nu ik zo veel in de natuur ben, leef ik bewuster, soberder. Ik vind het wel fijn om niet te veel spullen om me heen te hebben. Ik maak graag dingen van afvalmateriaal.

‘Thuis staan stoelen die ik bij het grofvuil heb gevonden, en die ik zelf heb opgeknapt. Aan mijn drie honden geef ik natuurlijk wel geld uit. Zo kost hun voer per maand ongeveer 60 euro. Mijn laatste grote aankoop was mijn busje, een Mitsubishi L300 met vierwielaandrijving van 35 jaar oud. Die kostte 4.000 euro. Voor de stoelen heb ik hoezen met een grasprint gemaakt.

‘Ik zou best weer eens met vakantie willen. Waarheen? Met mijn vriend in een tentje de natuur in, met warm weer.’

Elsevier nummer 31, 1 augustus 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.