economie

App bezorgt nette automobilist korting op verzekeringspremie

Door Heidi Klijsen - 27 juli 2015

Whoosz! en PolisVoorMij geven korting op de polis als je rustig rijdt. Een app registreert het rijgedrag.

Wie al uit z’n slof schiet bij een subtiele aanmerking van de bijrijder, zit er vast niet op te wachten: een app die rijgedrag registreert. Maar het digitale snufje kan ook een sportief element toevoegen aan je autorit: hoe scoor je zo hoog mogelijk?

Autoverzekeraars Whoosz! en PolisVoorMij bieden apps die de G-krachten meten die ontstaan bij bijvoorbeeld optrekken, remmen en door bochten rijden. Hoe minder kracht de app meet, des te meer punten – en dus korting – de bestuurder kan verdienen. Wie vaak hard accelereert of remt of wel erg sportief door bochten scheurt, krijgt minpunten.

Wedstrijd

De app die PolisVoorMij hanteert, App4Drivers, meet ook hoe vaak iemand (onbewust) harder dan 130 kilometer per uur rijdt en of iemand tijdens het rijden telefoneert of internet gebruikt.

Bij Whoosz! kan de verzekerde een korting verdienen tussen de 55 en 100 euro. De korting bij PolisVoorMij wordt per maand bepaald en is hoger als de bestuurder veiliger rijdt dan andere deelnemers. De korting kan oplopen tot 20 procent van de maandpremie. Op de website challenge4drivers.com kan de deelnemer zich meten met anderen en er een wedstrijd van maken.

Een voordeel van het registreren van rijgedrag is dat automobilisten zich bewuster worden van hun rijstijl. Dit kan de verkeersveiligheid verbeteren, en iemand gaat er mogelijk ook zuiniger door rijden. Na elke rit krijgen deelnemers een terugkoppeling hoe ‘goed’ er is gereden.

Schadevrije jaren

Er zijn ook nadelen. Heeft de auto geen oplader, dan trekt de app tijdens de rit mogelijk de telefoon leeg. Ook behoren de premies van deze autoverzekeringen niet (altijd) tot de voordeligste, zeker als de app niet consequent wordt gebruikt voor de korting.

Hoe de premie uitpakt hangt – behalve van de korting voor rustig rijgedrag – onder meer af van het type auto, het aantal schadevrije jaren en het aantal gereden kilometers per jaar. Het is een aanrader om altijd de premies te vergelijken, bijvoorbeeld op een vergelijkingssite.

Elsevier nummer 31, 1 augustus 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.