economie

Chinese beurs krabbelt wat op na onverwachte koersval

Door Tom Reijner - 09 juli 2015

De enorme koersdalingen op de beurs van Shanghai zijn voorlopig even gestopt. Tegen het einde van de handelsdag stond de beurs daar op 6 procent in de plus.

De index steeg op een gegeven moment zelfs tot 6,4 procent, schrijft persbureau Bloomberg. Ook andere beurzen in Azië kenden een positieve handelsdag.

Vrije val

De zogenoemde Shanghai Composite Index leverde de afgelopen weken zo’n 40 procent in en ging woensdag nog bijna 6 procent onderuit. Sinds half juni hebben de aandelenmarkten in Hongkong en Shanghai tot en met woensdag 3.200 miljard dollar van hun waarde verloren.

De Chinese autoriteiten wisten er maar niet in te slagen een einde te maken aan de vrije val van de beurskoersen, maar kondigden wel een aantal maatregelen aan om de dalende trend te stuiten. Bedrijven mochten voorlopig niet naar de beurs.

Ondernemingen moesten ook ophouden met het uitgeven van meer aandelen, om maar te voorkomen dat een stijgend aantal aanbod van aandelen de koersen verder onder druk zou zetten. Chinese bedrijven vonden een manier om investeerders ervan te weerhouden aandelen te verkopen: de handel werd stilgelegd.

Onder beleggers op andere aandelenmarkten nam de vrees toe, bang dat de neergang zou leiden tot destabilisering van de ’s werelds tweede economie. Met alle gevolgen voor de wereldeconomie.

Beschuldigende vinger

De ‘crash’ volgde op een periode waarin Chinese aandelen binnen een jaar ongeveer in waarde verdubbelden. Hoewel de oorzaak voor de koersval iet echt duidelijk is, wordt met een beschuldigende vinger gewezen naar communistische machthebbers.

Veel Chinese particulieren beleggen hun spaargeld en pensioen op de beurs, daartoe aangemoedigd door Peking. Daarbij wordt niet geschroomd met geleend geld te speculeren.

Tot dusver hebben 33 beleggers zelfmoord gepleegd, omdat zij het ingezette familiekapitaal verloren op de beurs. De Chinese autoriteiten pakten eerder deze week een man op die ‘geruchten’ zou hebben verspreid over mensen die vanwege groot verlies op de beurzen van hoge gebouwen sprongen. De 29-jarige man wordt van ‘wanordelijk gedrag’ beschuldigd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.