economie

Deal of Grexit? ‘Geldschieters positief, maar met voorbehoud’

Door Tom Reijner - 11 juli 2015

Zaterdag om 15.00 uur komt de eurogroep bijeen om te praten over de nieuwe Griekse hervormingsvoorstellen. De Europese Commissie, de ECB en het IMF zijn alvast positief gestemd over de Griekse plannen, maar wel met het nodige voorbehoud.

Een EU-functionaris zegt tegen persbureau Reuters dat ze ‘de voorstellen zien als een basis voor onderhandelingen’ over noodsteun en een reddingsplan voor de noodlijdende Zuid-Europeanen.

Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung is het advies van de trojka inderdaad positief, maar zou de Griekse regering een aantal zaken helderder moeten maken en ook aan andere voorwaarden moeten voldoen. Het advies aan de eurogroep over het voorstel zou drie kantjes zijn, schrijft de Duitse krant.

Lening

De drie instellingen (de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) hebben een eerste gezamenlijke beoordeling van de Griekse hervormingsvoorstellen gedaan die donderdagavond zijn ingediend. Onder bepaalde voorwaarden zien zij de voorstellen als basis voor onderhandelingen voor steun uit het Europese noodfonds ESM.

De EU-functionaris zei dat de drie instellingen hun beoordeling gaven over de economische hervormingsvoorstellen van Griekenland, die voorwaarden voor het ontvangen van een lening zijn, en over de vraag of Athene kan voldoen aan de criteria voor hulp. De Grieken zouden liefst 74 miljard euro ontvangen, melden diverse bronnen.

Positief advies

Deze evaluatie is gisteravond naar de eurogroepvoorzitter gestuurd,’ aldus de functionaris. Dit positieve advies is een belangrijke stap voor de eurogroep – het overlegorgaan van de ministers van Financiën van de eurozone.

Onder leiding van voorzitter Jeroen Dijsselbloem zitten zij vanaf 15.00 uur in Brussel rond de tafel om te overleggen over de aanvraag van Athene voor een nieuw steunpakket. De eurogroep heeft de evaluatie van de experts inmiddels ontvangen, bevestigde een woordvoerder.

De uitkomst van de belangrijke vergadering is nog volkomen ongewis. De Franse president François Hollande noemde de voorstellen gisteren ‘serieus’ en ‘geloofwaardig’, terwijl de Duitsers heel wat gereserveerder reageerden.

De strenge minister van Financiën Wolfgang Schaüble zou de plannen ‘inadequaat‘ hebben genoemd, maar dat wordt nu ontkend. Het resultaat van de vergadering van de eurogroep ligt nog ‘helemaal open‘, zegt een woordvoerder van het Duitse ministerie van Financiën.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.