economie

Demotie negatief? Het wordt steeds meer gemeengoed

Door Shari Deira - 07 juli 2015

Werkgevers vragen steeds vaker aan oudere werknemers om arbeidsvoorwaarden in te leveren. Demotie, zoals dit wordt genoemd, wordt steeds meer ‘gemeengoed’: bij bijna de helft van de werkgevers staat het op de agenda.

Een kwart van de organisaties vraagt werknemers daadwerkelijk een lagere functie te bekleden, blijkt uit onderzoek van salarisverwerker ABP.

Seniorendagen

Werkgevers vragen minder om het inleveren van loon, wel om het afzien van salarisverhoging en extra regelingen zoals seniorendagen. Van de werkgevers versobert 15 procent dit jaar het arbeidsvoorwaardenbeleid van werknemers.

Dat is iets minder dan vorig jaar, maar wel het derde opeenvolgende jaar dat demotie op de agenda staat, concludeert het ABP. Vooral in de financiële sector komt het vaak voor: een op de drie werknemers in die sector wordt gevraagd om arbeidsvoorwaarden in te leveren.

Demotie wordt in veel gevallen gedaan op initiatief van de werkgever, niet de werknemer. ‘Werknemers zijn nog nauwelijks bezig met de vraag hoe ze duurzaam kunnen doorwerken tot de inmiddels verhoogde pensioenleeftijd,’ zegt Hans van der Spek van Berenschot tegen de Volkskrant.

De roep om oudere werknemers een stapje terug te laten doen, klinkt al langer. Zo zei werkgeversvereniging AWVN eerder dit jaar dat ouderen op de arbeidsmarkt een stap terug moeten doen ten gunste van jongeren. De vakbonden vinden demotie maar niets, tenzij de werknemer er zelf mee instemt.

Positief

Hoewel demotie niet positief klinkt, kan het wel positief uitpakken voor de werknemer, stond eerder deze maand in weekblad Elsevier. Als een werkgever vindt dat een oudere werknemer zijn salaris niet meer waarmaakt, ligt ontslag op de loer. Dan is demotie vaak een betere optie omdat het voor oudere werkenden vaak lastig is om een baan te vinden.

Bovendien kan een minder hoge functie, met een minder hoog salaris, er ook voor zorgen dat mensen langer gezond kunnen doorwerken, zei voorzitter Pauline Meurs van de Raad voor de Volksgezondheid in april.

‘Bekeken vanuit het perspectief van iemands levensloop is het niet alleen maar negatief. Waarom zou je niet aan het eind van je loopbaan langzaam af gaan bouwen in plaats van in een keer van alles naar niks te gaan?’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.