economie

Dijsselbloem blijft voorzitter van de eurogroep

Door Servaas van der Laan - 13 juli 2015

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) krijgt een tweede termijn als voorzitter van de eurogroep. Hij versloeg zijn Spaanse rivaal Luis de Guindos.

Dijsselbloem werd maandag herkozen tijdens een vergadering over Griekenland van de eurogroep in Brussel.

Spaanse rivaal

De Nederlandse minister, die de functie de afgelopen twee jaar bekleedde, moest zich tijdens de vergadering weer even ‘voorstellen’ en zijn plannen uiteenzetten voor een volgende termijn.

Voor de Spaanse minister van Financiën volgde hetzelfde ritueel. Hierna werd tot stemming overgegaan waarbij Dijsselbloem werd herkozen.

Nieuwe teleurstelling

Voor Spanje betekent de herverkiezing van Dijsselbloem een nieuwe teleurstelling. Het land stemde 2,5 jaar geleden als enige tegen Dijsselbloem omdat het vindt dat het te weinig hoge functies bekleedde in Brussel.

Met de benoeming van Alexander Italianer wist Nederland onlangs weer een topfunctie binnen te slepen bij de Europese Commissie waardoor Spanje wederom achter het net viste.

Sociaaldemocraten

De verkiezing had eigenlijk al eerder plaats moeten hebben, maar Spanje vroeg om uitstel vanwege de crisis in Griekenland. Het land had zo langer de tijd om de kunnen lobbyen voor De Guindos.

Spanje had waarschijnlijk de steun van Duitsland, maar Dijsselbloem had de sociaaldemocratische ministers op zijn hand. Zij roemen hem vanwege zijn houding tijdens de Griekse crisis.

Griekse crisis

Dijsselbloem werd begin 2013 benoemd tot Eurogroep-voorzitter voor een periode van 2,5 jaar. Zijn termijn loopt op 21 juli af.

Direct in het begin van zijn termijn moest Dijsselbloem direct aan de bak doordat Cyprus failliet dreigde te gaan.

Dijsselbloem liet rekeninghouders meebetalen aan het overeindhouden van de Cypriotische banken. Dit zorgde voor gemompel in grote eurolanden als Frankrijk en Duitsland. Sindsdien werd er aan zijn stoelpoten gezaagd. Maar de Griekse crisis werkte in het voordeel van de Nederlander. Veel landen leek het niet verstandig om op dit moment van voorzitter te veranderen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.