economie

Dijsselbloem: schuldenlast Griekenland is relatief laag

Door Servaas van der Laan - 15 juli 2015

Volgens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) kan Griekenland de schuldenlast de komende jaren goed dragen. Dit komt door de lange looptijd en de lage rente van de Griekse publieke schuld.

Dat schrijft de minister woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

IMF

In de brief geeft Dijsselbloem onder meer toelichting op de vernieuwde analyse die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dinsdag publiceerde. Uit die analyse blijkt dat de hoge schuld, afgezet tegen het bruto binnenlands product (bbp) op den duur onhoudbaar wordt. Volgens het IMF kan die schuld wel twee keer de omvang aannemen van de Griekse economie. Eigen regels van de instelling verbieden financiële steun indien de schuld op een dergelijke manier ondraagbaar wordt.

Schuld valt mee

Maar volgens Dijsselbloem kijkt het IMF nu alleen naar de schuld versus het bbp, maar is de bruto financieringsbehoefte een veel beter uitgangspunt.

Door de lange looptijd en de relatief lage rente is de schuldenlast ‘relatief laag’. Het IMF hanteerde in eerdere analyses ook deze bruto financieringsbehoefte, schrijft Dijsselbloem.

Extra geld

Toch is het onmiskenbaar dat Griekenland een financieringsbehoefte van zeker 82 miljard euro voor de komende drie jaren heeft. Dit werd afgelopen weekend duidelijk tijdens de eurozonetop in Brussel.

Volgens de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF heeft Griekenland dat extra geld nodig door de tegenvallende resultaten van de eerder geëiste hervormingen. Zo brachten onder meer de privatiseringen veel minder op dan was berekend.

Schuld op schuld

Hierover verschillen de Europese instituties fundamenteel van verschil met de Griekse onderhandelaars. Athene meent dat de tegenvallende resultaten van de Griekse economie juist worden veroorzaakt door de bezuinigingen. De Grieken willen daarom van hun hoge schulden af. Maar in plaats daarvan krijgen ze er nu een schuld van zeker 80 miljard euro bij.

Dat geld is voor een deel bestemd voor de banken. Zeker 25 miljard euro zal moeten worden gebruikt om de banken te herkapitaliseren. Ook zullen van het geld eerder niet nagekomen financiële verplichtingen moeten worden betaald. De ene schuld lost dus de andere af.

Stemming in parlement

Dijsselbloem schrijft verder dat de Grieken de komende dertig jaar ongeveer 10 procent van hun nationaal inkomen zullen moeten aanwenden voor het terugbetalen van de schuld. Door de soepele betalingsverplichtingen is het derhalve niet nodig om de Grieken schulden kwijt te schelden.

Of het nieuwe schuldenpakket doorgaat, is nog alles behalve zeker. Het eerste obstakel is de stemming woensdagavond in het Griekse parlement. Als premier Alexis Tsipras de plannen niet door het parlement heen krijgt, gaat de deal sowieso niet door.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.