economie

Dijsselbloem: uitspraak Varoufakis ‘uit zijn duim gezogen’

Door Tom Reijner - 03 juli 2015

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zei vrijdag dat er een deal ophanden is tussen zijn land en de andere eurolanden. Volstrekt onjuist, klinkt het uit de mond van eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem.

‘Dat is volstrekt uit zijn duim gezogen,’ waren zijn letterlijke woorden na afloop van de ministerraad vanmiddag. ‘Er zijn geen nieuwe voorstellen naar Athene gegaan. En we zijn niet dichtbij een oplossing.’

Referendum

Op dit moment zijn er geen onderhandelingen meer tussen de Zuid-Europeanen en de eurozone. Er wordt pas weer gesproken met de Griekse regering na het veelbesproken referendum van zondag.

Het is ‘een route die buitengewoon riskant is’, zei Dijsselbloem. Bij een ‘nee’ is het volgens hem nog maar zeer de vraag of de Grieken wel in de eurozone kunnen blijven.

Europese leiders hebben ook al laten weten dat een ‘nee’ ook een nee tegen de eurozone is. Het advies is om toch vooral ‘ja’ te stemmen. Maar Athene heeft kennelijk de overtuiging dat ze een beter onderhandelingsresultaat kunnen krijgen als de bevolking zich uitspreekt tegen de huidige plannen van de kredietverleners.

Oplossing

Varoufakis vertelde het Ierse radiostation RTE Radio dat een oplossing voor de Griekse schuldenkwestie ophanden is, en dat die ongeacht de volksraadpleging kan worden bereikt.

Varoufakis zegt dat afgelopen week nieuwe voorstellen zijn gedaan. ‘Ik kan je verzekeren dat we deze week heel behoorlijke voorstellen van Europa hebben ontvangen en dat een deal zo goed als rond is.’

Athene wil dat de Grieken zondag ‘nee’ stemmen tegen de voorstellen van de geldschieters. Om dat stemadvies kracht bij te zetten, hing er deze week een groot spandoek met ‘oxi’ (Grieks voor ‘nee’) aan de voorgevel van het ministerie van Financiën.

Waar de kiezers precies voor naar de stembus gaan, is nog altijd niet duidelijk: de meeste plannen uit het voorstel zijn nooit in de openbaarheid gebracht. Volgens de laatste peilingen houden de voor- en tegenstanders elkaar ongeveer in evenwicht. De Griekse premier Alexis Tsipras zal vrijdagmiddag een verklaring afleggen, melden Griekse media.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.