economie

Dit zijn de 100 best renderende beleggingsfondsen

Door Remko Nods - 17 juli 2015

Beleggers die de afgelopen jaren hun geld staken in de Amerikaanse aandelenmarkt en in de gezondheidszorg ­hebben uitzonderlijk goede beleggingsrendementen behaald.

Gemiddelde rendementen van 25 tot ruim 40 procent op jaarbasis, over de laatste drie jaar, en jaarrendementen van meer dan 20 procent over de laatste vijf jaar.

Dat moesten fondsmanagers halen om door te dringen tot de hoogste regionen van de Top-100 van de ranglijst van beleggingsfondsen, die Elsevier liet samenstellen. Zulke prestaties zijn uitzonderlijk. Ze zijn een afspiegeling van het gunstige beursklimaat van de afgelopen jaren, vooral in de Verenigde Staten.

Beleggers die zich richtten op de gezondheidszorg waren nog het beste af. BlackRock World Health Science voert de ranglijst aan, met een rendement van ruim 35 procent per jaar, sinds juli 2012.

De gezondheidszorgfondsen van ING, ­Robeco en ­Fidelity nestelden zich eveneens in de top-10. De extreem hoge rendementen uit het meest recente verleden moeten wel een waarschuwingssignaal zijn voor be­leggers. De bomen groeien nergens tot
in de hemel – ook niet in de gezondheidszorg.

Lange looptijd

De Amerikaanse aandelenmarkt presteerde aanzienlijk beter dan de Europese en Aziatische markten. Daardoor zitten de ­iShares Nasdaq 100 en de iShares S&P 500 in de top-10. Dit zijn trackers, ‘passief’ ­beheerde beursfondsen die één op één het verloop van een beursindex volgen.

Van de actief beheerde beleggingsfondsen die zich op de Amerikaanse aandelenmarkt richten, kwam het Fidelity America Fund als beste uit de bus, op de voet gevolgd door twee fondsen van Robeco. De actief beheerde fondsen bleven achter bij de passief beheerde trackers, omdat de laatste lagere kosten hebben.

Actieve fondsmanagers hebben vaak moeite om de hogere beheerskosten terug te verdienen door beter te presteren dan de index.

De sterkste stijger in de hoogste regionen van de ranglijst is een tracker die staatsobligaties van eurolanden met een lange looptijd volgt. Het gaat om iShares Euro Government Bonds 15-30. De tracker profiteerde van de rentedaling in de sterke eurolanden. Zelfs een kleine rentedaling leidt namelijk al tot sterk stijgende koersen van staatsobligaties.

Of deze tracker goed blijft presteren, valt te betwijfelen. Veel verder kan de rente niet meer dalen. En bij een rentestijging zal de tracker een flinke veer laten.

Scherpe val

Opmerkelijk is de scher­­pe val van het biotechnologiefonds van de Franse vermogensbeheerder Pictet. Het Pictet-Biotech-P-fonds viel in drie maanden tijd van de 5de naar 95ste plaats op de ranglijst. Dit komt doordat de koersen van biotechnologiefondsen sterk schommelden: de risico’s zijn daardoor groter geworden. (Tekst gaat verder onder de tabel)

Behoorlijke druk staat er ook op beleggingsfondsen die zich richten op riskante bedrijfsobligaties met een hoge rente­vergoeding.

Tot voor kort waren deze ­fondsen zeer populair onder obligatiebeleggers, ­omdat staatsleningen van veilige ­landen ­extreem duur waren geworden. De afge­lopen maanden zijn beleggers zich ­bewuster geworden van de hogere risico’s die aan zogeheten high yield-obligaties kleven.

De fondsen die vandaag hoog op de ranglijst staan, kunnen in de herfst plotseling veel lager staan, als de beurskoersen zeer beweeglijk blijven. Veel vooraanstaande analisten menen dat de Amerikaanse aandelenmarkt inmiddels tekenen van oververhitting vertoont. Ze achten de kans op koersstijgingen op de Europese aandelenmarkten op dit moment groter.

Elsevier nummer 30, 18 juli 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.