economie

‘Een Grexit is nu het meest waarschijnlijke scenario’

Door Elif Isitman - 05 juli 2015

In het Griekse referendum van zondag lijkt het nee-kamp vooralsnog de overhand te hebben. Het lijkt erop alsof het Griekse volk gehoor geeft aan de oproep van premier Alexis Tsipras.

Halverwege de telling van de stemmen bij het referendum in Griekenland zijn de nee-stemmers nog steeds ruim in de meerderheid.

Lot

Volgens cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben zo’n 61,26 procent van de stemmers tegen de voorstellen van de Europese geldschieters gestemd. De cijfers zijn van 20.52 uur (Nederlandse tijd). Op dat moment was ruim 51 procent van de stemmen geteld. Iets minder dan 5 procent van de stemmen was ongeldig, 0,75 procent van de mensen stemden blanco.

‘Niemand kan de wil van het volk negeren om hun lot in eigen handen te nemen,’ zei Alexis Tsipras zondag, terwijl hij zelf zijn stem uitbracht.

Grexit

Econoom Bas Jacobs van de Erasmus Universiteit stelt zondag dat een Grexit het meest waarschijnlijke scenario is na het referendum van zondag. In dat geval moet het land het zien te redden zonder nieuw steunpakket en ECB-geld voor de banken.

Jacobs stelt dat wanneer de stemmen geteld zijn er twee sleutelvragen resten: hebben de eurolanden voldoende vertrouwen om nieuwe onderhandelingen te beginnen wanneer de uitslag binnen is? Voor nu lijken de eurolanden in ieder geval niet vol vertrouwen te zitten. De tweede vraag is: zal de ECB de Griekse banken steunen of redden als dat nodig is?

Wanneer de referendumuitslag een nee of weinig overtuigend ja laat zien, zouden de overige eurolanden Griekenland uit de euro willen manoeuvreren, aldus Jacobs.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.