economie

Eurotop bereikt akkoord over Griekenland

Door Shari Deira - 13 juli 2015

De eurolanden hebben met het noodlijdende Griekenland een akkoord bereikt over de voorwaarden voor nieuwe financiële steun in ruil voor een reeks strenge hervormingen en besparingen. Hoe dat akkoord er precies uitziet, is nog onduidelijk.

Vlak voor het openen van de Europese beurzen stuurde voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk deze tweet:

De beurzen reageerden maandag positief op het akkoord. De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na opening van de markt 1,3 procent hoger op 487,86 punten. De MidKap klom 0,8 procent tot 714,35 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen 0,8 tot 1,7 procent vooruit.

Voorzitter Jeroen Dijsselbloem van de eurogroep zegt dat het Griekse parlement snel moet instemmen met een aantal maatregelen. ‘Zo moet het vertrouwen van de lidstaten worden hersteld,’ zegt Dijsselbloem. Het hele akkoord moet woensdag al worden goedgekeurd door het Griekse parlement, inclusief een aantal nieuwe wetten.

Compromis

Na zeventien uur onderhandelen zijn de regeringsleiders in Brussel er toch in geslaagd een akkoord te bereiken. Tusk meldde kort voor zijn bekendmaking al dat er een herzien compromisvoorstel op tafel ligt.

Regeringsleiders van de Europese Unie begonnen zondag 16.00 uur met de onderhandelingen. De Grieken zouden afgelopen nacht nog dwarsliggen op twee punten:

  • Athene wilde geen gedwongen privatisering van staatseigendom tot 50 miljard euro onder Europees toezicht
  • Verzet tegen de rol van het Internationaal Monetair Fonds

Of het de Griekse premier Alexis Tsipras lukt om het akkoord te verkopen aan het Griekse parlement is nog maar de vraag. Griekse kranten die op de hand zijn van Tsipras’ partij Syriza waren niet te spreken over de uitgelekte plannen.

Of de bewindslieden in Griekenland de afgesproken bezuinigingen en hervormingen zullen uitvoeren, is niet duidelijk. Wellicht moet er een regering van nationale eenheid komen of zijn nieuwe verkiezingen nodig. Al met al lijkt een Grieks vertrek uit de eurozone voorlopig niet meer aan de orde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.