economie

Ex-Sovjetstaten hebben grote moeite met Griekse houding

Door Tom Reijner - 08 juli 2015

Het woord zoemt weer rond, nu de onderhandelingen met Griekenland zijn vastgelopen: schuldverlichting. Het is een vurige wens van Athene. Voor de Fransen is het geen taboe meer, maar de Duitse bondskanselier Angela Merkel ziet daar niets in – en ze is niet de enige.

‘Voor de Griekse regering is het elke dag mañana, voor ons kan het niet elke dag mañana zijn,’ sprak de Litouwse president Dalia Grybauskaité geërgerd na het zoveelste debacle in de Griekse crisis.

Rode lijn

De Slowaakse minister van Financiën Peter Kazimir is duidelijk: schuldverlichting is voor hem een ‘rode lijn‘. Dat Griekenland de eurozone gaat verlaten, is volgens hem een realistisch scenario.

Eurolanden Litouwen, Estland, Letland en Slowakije zijn misschien wel het felst tegen schuldverlichting. De landen, die eind jaren tachtig nog onder het juk van de Sovjet-Unie zaten en in 2004 toetraden tot de Europese Unie, zijn vaak armer dan Griekenland.

Ze hebben dus niet veel zin tegemoet te komen aan de eisen van Athene. De Grieken hebben zich maar gewoon te houden aan austerity (ofwel strengheid, soberheid), zoals weggelegd in een eerdere bailout – goed voor 240 miljard euro.

Pensioen

Het pensioen van een Griek is nog altijd hoger dan dat van een inwoner van bijvoorbeeld Litouwen. Toen de (toenmalige) Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis tijdens een eerdere overlegronde aangaf dat de pensioenen in zijn land écht niet verder konden worden teruggebracht, werd hij er door de Litouwse afvaardiging fijntjes aan herinnerd dat de pensioenen daar toch echt lager liggen, ongeveer een derde van wat de Zuid-Europeanen uitgeven aan hun gepensioneerden.

‘Ik weiger te betalen voor hun schuld terwijl zij grof geld verdienen in vergelijking met mijn salaris,’ zegt een inwoner van de Slowaakse hoofdstad Bratislava tegen persbureau AFP. Het gemiddelde maandsalaris ligt er op 880 euro.

Hervormingen

Janis Reirs, de minister van Financiën van Letland, zegt dat zijn land zich in 2008 in een soortgelijke positie bevond als Griekenland nu. Maar waar de Griekse regering onder leiding van premier Alexis Tsipras weigert om nog langer te hervormen en te bezuinigen, deden wij dat wel degelijk, aldus Reirs.

‘Deze structurele hervormingen hebben Letland geholpen om een van de snelst groeiende economieën te worden tussen 2012 en 2013,’ zegt hij. De Letten wijzen erop dat ze de publieke sector met 30 procent hebben doen krimpen – en dat binnen afzienbare tijd, meldt de BBC.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.