economie

Finnen gaan er hard in, maar blokkeren Griekse deal niet

Door Servaas van der Laan - 12 juli 2015

Binnen de eurogroep voert Finland een harde lijn ten opzichte van Griekenland. Maar volgens de Finse minister van Financiën zal ‘niemand een Griekse deal blokkeren’.

Er zijn geen media aanwezig tijdens de vergaderingen van de Eurogroep, maar volgens de berichten uit Brussel heeft Finland zich ontpopt als een land dat bijzonder fel tegen nieuwe leningen voor Griekenland ageert.

Grexit

De Finse minister van Financiën, Alexander Stubb, is lid van de liberale Kokoomus-partij. Deze partij zit in een coalitie met de Nationalistische Coalitiepartij, voorheen ‘de Ware Finnen’. Die partij wil dat Griekenland zo snel mogelijk de Eurogroep verlaat. De partij dreigt zelfs in eigen land de kersverse coalitie te laten vallen als Griekenland toch gesteund wordt.

De harde opstelling van Stubb zou één van de redenen zijn waarom de ministers van Financiën van de eurozone er zaterdag niet uit zijn gekomen. Enkele Zuid-Europese landen zouden, in het belang van de Europese Unie (EU), Griekenland tegemoet willen komen, maar Duitsland en dus ook Finland zien dat niet zitten.

Geen blokkade

Toch is het niet zo dat Finland een eventuele deal koste wat kost zal tegenhouden. ‘Niemand blokkeert een Griekse deal, iedereen werkt hard om een oplossing te vinden,’ zei Stubb zondag voor de vergadering van de Eurogroep die om 11.00 uur begon.

‘We zitten erg ver nog van het type voorwaarden dat wij zouden willen hebben’, zei Stubb. Volgens de minister zitten de onderhandelingen tussen een drie en vier op een schaal van tien. ‘Er is voortgang geboekt, maar we zijn er nog niet’, zei de Fin.

Geen vertrouwen meer

Volgens de Italiaanse minister van Financiën Pier Carlo Padoan is het grootste probleem op dit moment een gebrek aan vertrouwen. Landen als Finland en Duitsland geloven er niets van dat de Grieken dit keer hun afspraken wel na zullen komen. Toch denkt Padoan, voormalig hoofdeconoom van de OESO, dat het mogelijk is om zondag een besluit te nemen over nieuwe onderhandelingen. Hij wil dat de Grieken dan maandag al met de hervormingen beginnen.

Padoan heeft zich als OESO-econoom altijd een groot voorstander getoond van belastingverhogingen. Volgens de Italiaan is het snijden in de uitgaven niet genoeg en zal Griekenland ook belastingverhogingen moeten doorvoeren.

Noord-Europese landen zijn daar sceptisch over, aangezien belastingverhogingen weinig zin hebben, wanneer een land er niet in slaagt die belastingen adequaat te innen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.