economie

Gaan de Grieken toch voor ‘ja’ tijdens referendum?

Door Elif Isitman - 02 juli 2015

Een kleine meerderheid van de Grieken is van plan om tijdens het referendum van aankomende zondag ‘ja’ te stemmen voor het voorstel van de internationale geldschieters. Het is voor het eerst sinds het begin van de Griekse malaise dat het ‘ja’-kamp groter lijkt dan het ‘nee’-kamp.

Dat blijkt uit een nieuwe peiling van het bureau Greek Public Opinion in opdracht van de bank BNP Paribas.

Zat

Een ‘ja’ tegen de geldschieters is een automatische ‘nee’ tegen de Griekse regering. Het begint er echter op te lijken dat de Griekse bevolking de barre omstandigheden in het land sinds de crisis escaleerde zat is. De Griekse banken zijn nu al sinds maandag dicht.

Volgens de nieuwe peiling zou 47,1 procent van de Grieken nu ‘ja’ stemmen tijdens het referendum, tegenover 43,2 procent nee-stemmers, schrijft The Irish Times. Daarnaast zou 60 procent van de Griekse bevolking ervan overtuigd zijn dat Griekenland hoe dan ook in de eurozone moet blijven.

In een eerdere peiling stemde nog 54 procent van de Grieken tegen het voorstel van de geldschieters, en 33 procent voor. Het aantal nee-stemmers daalde toen echter ook nadat de banken hun deuren sloten.

Niet dapper

Het optreden van de Griekse Alexis Tsipras op woensdag zou mogelijk kunnen verklaren waarom het aantal nee-stemmers dalende is. De Griekse premier Alexis Tsipras riep de bevolking woensdag op om ‘nee’ te stemmen en minister van Financiën Yanis Varoufakis publiceerde op zijn blog zes redenen om nee te stemmen tijdens het referendum.

De voormalige Griekse premier Antonis Samaras van de rechtse Nieuwe Democratie haalde uit naar Tsipras, na zijn voorspelbare toespraak van woensdagmiddag. ‘Hij is niet dapper genoeg om toe te geven dat hij degene is geweest die toestemming heeft gegeven voor het sluiten van de banken en dat hij bezuinigingsvoorstellen heeft ingediend die zeer sterk lijken op die van de geldschieters,’ aldus Samaras.

Ook de Franse minister van Financiën uitte zich negatief over de oproep van Tsipras. Volgens hem is binnen de eurogroep woensdag nog geprobeerd om tot een akkoord te komen, maar werden die pogingen gestaakt toen Tsipras zijn volk opnieuw opriep om nee te stemmen bij het referendum.

‘We kunnen niet praten met iemand die nee zegt. Ik snap niet waarom hij nee zegt tegen voorstellen waaraan nog werd gewerkt,’ zei Sapin donderdagochtend. Hij zei verder dat het besluit om niet langer met Griekenland te onderhandelen totdat het referendum van zondag gehouden is, unaniem werd genomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.