economie

Geen extra noodsteun van ECB voor Griekenland

Door Elif Isitman - 06 juli 2015

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft besloten de noodsteun die maximaal aan Griekse banken mag worden verstrekt, niet te verhogen. De Griekse regering vroeg om verhoging van het plafond voor de noodsteun.

De ECB gaat niet in op dat verzoek. Maandag werd bekend dat de Griekse banken tenminste nog op dinsdag en woensdag dicht blijven.

De ECB gaat bovendien het onderpand dat Griekse banken stellen tegenover noodkredieten van de eigen centrale bank, strenger beoordelen. Daardoor wordt het moeilijker voor de banken om gebruik te maken van het vangnet dat hen met toestemming van de ECB wordt geboden.

Door de crisis is het onderpand dat de banken bieden volgens de ECB eenvoudigweg minder waard geworden. Hoeveel meer banken aan bezittingen moeten meebrengen om nog voor noodsteun in aanmerking te komen, is niet bekendgemaakt.

Toch geen steun

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kan Griekenland geen steun meer verlenen omdat het land heeft verzuimd eerdere leningen terug te betalen. IMF-directeur Christine Lagarde, die eerder op maandag zei de Grieken te willen steunen, sprak maandagavond met de Griekse premier Alexis Tsipras.

Zij zou hem hebben uitgelegd dat het met de arrears-status van het land niet mogelijk is ze verdere hulp te verstrekken, meldt persbureau Reuters. Hiermee refereerde ze naar de bundeling van terugbetalingen die Griekenland vorige maand wist te regelen.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaf kort voor de aankondiging van het ECB aan bereid te zijn om Griekenland steun te verlenen als ‘blijkt dat het nodig is’. Het IMF is de situatie na afloop van het Griekse referendum aan het ‘monitoren’.

Dat zei IMF-directeur Christine Lagarde maandag in een verklaring.

Waarschuwing

Ondertussen waarschuwen verschillende Europese regeringen de Grieken na afloop van het referendum op zondag, waarbij de Griekse bevolking een overtuigend ‘nee’ stemde tegen de eerdere voorstellen van de internationale geldschieters. Als de Grieken financiële steun willen, zullen ze hoe dan ook eerst met duidelijke voorstellen moeten komen.

Terwijl de vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis vindt dat de Grieken nu een verslechterde positie aan de onderhandelingstafel hebben, is de Griekse premier Alexis Tsipras er na afloop van het referendum overtuigd een betere onderhandelingspositie te hebben.

De Griekse oppositiepartijen gaven maandagmiddag aan zich achter de premier te scharen. ‘De regering neemt de verantwoordelijkheid op zich om de gesprekken voort te zetten, en elke politieke leider zal zijn eigen bijdrage leveren binnen de kaders van zijn of haar institutionele en politieke rol,’ zo luidt de gezamenlijke verklaring van de Griekse partijen.

Steun

Griekenland kan hoe dan ook financieel gezien niet op eigen benen staan en heeft dan ook om een nieuw steunpakket gevraagd voor twee jaar, gefinancierd uit het noodfonds ESM. Tsipras wil zijn nieuwe voorstellen dinsdag presenteren tijdens de eurotop.

Ook eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem uitte zich maandag pessimistisch over de Griekse situatie. Volgens hem hebben de Grieken het vinden van een oplossing ‘alleen maar moeilijker gemaakt’.

Dijsselbloem waarschuwt Griekenland dat er ‘geen makkelijke oplossingen zijn’. Hij wilde niet ingaan op de vraag of Griekenland op noodsteun van de andere eurolanden kan rekenen om de Griekse bankensector overeind te houden: ‘we gaan de komende dagen kijken wat nodig is en mogelijk is,’ zei hij.

Maandag laat in de middag is ook bevestigd dat Euclid Tsakalatos de nieuwe Griekse minister van Financiën wordt. Hij volgt daarmee Yanis Varoufakis op, die eerder op maandag op aandringen van Tsipras opstapte. Tsakalatos onderhandelde al eerder met de geldschieters, toen die weigerden om verder te praten met Varoufakis.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.