economie

‘Geen kwijtschelding Grieken, wel verzachtende maatregelen’

Door Tom Reijner - 15 juli 2015

De Europese Commissie wil geen kwijtschelding van de Griekse schulden, maar houdt wel ‘schuldverzachtende maatregelen’ achter de hand. ‘Brussel’ reageert daarmee op het Internationaal Monetair Fonds.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwde dinsdag dat de financiële positie van Griekenland de afgelopen tijd enorm is verslechterd, en dat het eerder deze week gesloten akkoord daar niet veel verbetering in zal gaan brengen.

Flinke schuldenverlichting is er nodig om de schuld van het Zuid-Europese land enigszins binnen de perken te houden.

Verlenging

Maar kwijtschelding? Nee, dat zeker niet, meldt de Europese Commissie in een evaluatie van de gebeurtenissen rond de Griekse crisis, de afgelopen week, schrijft persbureau Reuters. In Brussel gaan ze voor ‘herprofilering’ van de schuld, oftewel ‘schuldverzachtende maatregelen’. Een van die maatregelen zou kunnen zijn een verlenging van de looptijden van de bestaande en nieuwe leningen.

Die kunnen de Grieken alleen verwachten als er ‘geloofwaardig’ wordt hervormd, in overeenstemming met de wens van de internationale geldschieters. En niet alleen dat: de Griekse regering moet er als een blok achterstaan, en dat ook daadwerkelijk laten zien. De hervormingen moeten worden gedaan in onder meer het pensioen- en btw-stelsel.

Marathon

Rond het eindspel in de Griekse schuldenmarathon  kwam ook het onderwerp ‘schuldenverlichting’ weer eens op tafel. De discussie werd vooral aangezwengeld door Frankrijk, dat daar wel iets in ziet.

Maar de Duitsers, onder aanvoering van minister van Financiën Wolfgang Schaüble, willen het niet, onder geen beding. Hoe is dit immers te verkopen aan de belastingbetaler die, net als in Nederland, mee heeft betaald aan het op de been houden van de Grieken? Maar uiteindelijk komt het allemaal op hetzelfde neer: de schuld van Griekenland wordt weliswaar niet kwijtgescholden, maar de Grieken hoeven wel minder te betalen.

Overbrugging

Intussen is er meer bekend over het overbruggingskrediet voor Griekenland. Alle 28 landen van de Europese Unie, dus ook de landen die geen lid zijn van de monetaire unie, zouden moeten meebetalen aan deze noodlening. Het geld dat is gestopt in een noodpotje bij de Europese Commissie (EFSM) is de enige en ‘beste’ oplossing om Griekenland op korte termijn te helpen, zei vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis (de Euro) woensdag op een persconferentie. Griekenland verkeert in enorme financiële en economische problemen nu de banken zijn gesloten.

Het bedrag dat is gemoeid met het overbruggingskrediet bedraagt vermoedelijk 7 miljard euro voor drie maanden, totdat er definitief een derde steunpakket is. Het Griekse parlement gaat vanavond al dan niet instemmen met de deal die premier Alexis Tsipras tegen zijn zin in Brussel sloot.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.