economie

Geldschieters horen ‘nee’ van Griekse kiezer

Door Tom Reijner - 06 juli 2015

De Griekse kiezer heeft zich zondag tijdens het referendum luid en duidelijk uitgesproken tegen de voorstellen van de internationale geldschieters. Nadat alle stemmen waren geteld, bleek dat 61 procent van de kiezers ‘nee’ had gestemd.

De opkomst lag uiteindelijk rond de 62 procent, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarmee is het referendum rechtsgeldig, aangezien de Griekse kieswet voorschrijft dat de opkomst hoger dan 40 procent moet zijn om rechtsgeldigheid te garanderen.

Toen er zich een duidelijk ‘nee’ aftekende, stroomde het Syntagma-plein in Athene vol met ‘oxi’-stemmers die alvast de overwinning wilden vieren. Ook in andere steden als Thessaloniki gingen mensen de straat op om de uitkomst te vieren.

Nieuwe situatie

De Griekse regering onder leiding van premier Alexis Tsipras kondigde meteen na het sluiten van de stembussen opnieuw te willen gaan onderhandelen met de kredietverleners over het sluiten van een deal.

Tsipras zei in een eerste reactie bereid te zijn te praten over nieuwe hervormingen.’We gaan nu om tafel om het bankensysteem weer op poten te krijgen. De premier wil maandag eerst met de belangrijkste politieke leiders in Griekenland praten over hoe hij dat voor zich ziet.

Hij heeft de president opgeroepen een vergadering te organiseren. Tsipras benadrukte dat de Grieken met hun nee-stem niet hebben aangegeven uit de euro te willen stappen. ‘Daar moeten we het helemaal niet meer over hebben. We moeten het nu hebben over onze schuldenlast.’

Tegenstem

De tegenstem van de Grieken is ‘een groot ja voor een democratisch Europa’, zei de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis. Hij denkt op korte termijn een akkoord met de geldschieters te kunnen sluiten. Volgens Varoufakis heeft de Griekse regering inmiddels een tegenvoorstel ingediend.

Hierin staat dat de leningen die onder het inmiddels afgelopen steunprogramma moeten worden geherstructureerd voordat er nieuwe leningen worden opgetuigd.

Dinsdag komen de regeringsleiders van de eurozone bijeen om over de nieuwe situatie te praten. Het verzoek voor de top werd ingediend door de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.