economie

Grieken werken aan voorstel, ‘met hulp Fransen’

Door Shari Deira - 09 juli 2015

Het is vandaag – opnieuw – een belangrijke dag voor Griekenland. Voor middernacht moet de Griekse regering een nieuw voorstel indienen met hervormingen, om een Grexit te vermijden.

Of het de Grieken gaat lukken om dit keer met goede voorstellen te komen, is nog maar de vraag. President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) zegt tegen Italiaanse media dat het ‘heel erg moeilijk‘ wordt.

Fransen

De kersverse minister van Financiën Euclid Tsakalotos wordt bij het maken van de voorstellen bijgestaan door Franse technocraten, meldt The Guardian. Ingewijden zeggen dat dat enige hoop biedt.

‘Het wordt helemaal opnieuw gedaan, maatregel voor maatregel. Hun hulp is van onschatbare waarde.’ Tsakalotos zal de nieuwe plannen bespreken met premier Alexis Tsipras en enkele topfunctionarissen.

Het nieuwe voorstel van de Grieken zou bestaan uit hervormingen die zo’n 12 miljard euro moeten opleveren. Dat de Fransen Griekenland helpen, is op zich niet heel verrassend. Frankrijk heeft herhaaldelijk duidelijk gemaakt, dat het Griekenland in de eurozone wil houden. De Franse premier Manuel Valls zei woensdag nog dat zijn land het risico van een Grexit niet kan nemen.

‘De basis voor een akkoord is er. Geen onderwerp is taboe als het gaat om de Griekse schuld,’ zei Valls. Als Griekenland uit de eurozone moet, bewijst dat volgens Valls dat de muntunie niet werkt.

ESM

Griekenland diende donderdag een nieuw verzoek in bij het Europese noodfonds ESM voor financiële steun van Griekenland. Om hoeveel Griekenland heeft gevraagd, is niet bekendgemaakt maar het zou gaan om zo’n 52 miljard euro verspreid over drie jaar.

Het Internationaal Monetair Fonds zou liever zien dat de Grieken meer lenen, een bedrag rond de 60 tot 70 miljard euro, omdat de situatie in Griekenland de afgelopen dagen rap is verslechterd.

Cruciaal

Bij aankomst in Griekenland, na zijn bezoek aan het Europees Parlement, zei Tsipras: ‘Dit zijn cruciale tijden en het is noodzakelijk om de juiste informatie te geven aan de politieke partijen, om misverstanden te voorkomen.’ Tsipras heeft toegezegd donderdag met nieuwe ‘concrete’ voorstellen te zullen komen.

Zaterdag komen ministers van Financiën van de eurozone bijeen en zondag bespreken regeringsleiders van de Europese Unie het voorstel. Op 20 juli moet Griekenland de ECB 3 miljard euro betalen, maar dat geld is er nu niet.

Nederlandse pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen hebben hun Griekse staatsobligaties al lang verkocht. De meeste Griekse schulden zijn de afgelopen jaren van private partijen, lees: banken, overgeheveld naar overheden, het IMF, de Europese noodfondsen en de ECB. Meer vragen en antwoorden over Griekse schuldenmarathon >

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.