economie

Griekenland betaalt ECB en IMF: 6,8 miljard

Door Shari Deira - 20 juli 2015

Nadat betalingen aan de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds uitblijven, heeft Griekenland die uitstaande betalingen maandag alsnog overgemaakt. De betalingen hangen samen met het akkoord over een nieuw noodpakket.

Griekenland betaalt ruim 4 miljard euro aan de ECB en ruim 2 miljard euro aan het IMF, maakte het ministerie van Financiën in Athene maandag bekend.

Betalingen

Behalve de ECB en het IMF, betaalt Griekenland ook een lening terug van 500 miljoen euro aan de Griekse centrale bank. Vorige week kreeg Griekenland 7,16 miljard euro vanuit het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM), zodat het land weer aan zijn betalingsverplichtingen kon voldoen.

Het ESM leent geld van investeerders op de financiële markten en leent dit uit aan Griekenland, staat deze week in Elsevier. Met dat geld kan Griekenland alsnog de gemiste betalingen voldoen. Begin deze maand werd Griekenland de eerste Europese wanbetaler bij het IMF.

Banken

Intussen zijn de banken in Griekenland maandag na drie weken weer opengegaan. Bij verschillende banken in de hoofdstad Athene staan lange rijen. Grieken mogen maximaal 420 euro in één keer opnemen. Dat was in de afgelopen weken 60 euro per dag.

Ondanks dat Griekse banken een tijd gesloten waren, verwachten zij nu geen problemen. ‘Ons netwerk is er klaar voor,’ zegt een ingewijde van de Piraeus Bank. ‘Er zullen hoogstens lange rijen zijn, omdat mensen geld willen opnemen uit hun kluisjes.’

Schuldenverlichting

Het is de verwachting dat de eurogroep deze week verder praat over het nieuwe noodpakket voor Griekenland, nadat diverse parlementen vorige week hun goedkeuren hebben gegeven.

Een belangrijk onderwerp daarbij is schuldenverlichting. Hoewel eurolanden daar geen voorstander van zijn, is het volgens het IMF nodig omdat de schuld van Griekenland anders ondragelijk wordt. Het IMF moet deel uitmaken van een derde noodpakket.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.