economie

Griekenland eerste officiële wanbetaler Europa

Door Shari Deira - 01 juli 2015

Zoals verwacht heeft Griekenland niet voldaan aan zijn betalingsverplichtingen aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het is daarmee de eerste Europese wanbetaler.

De Griekse regering moest voor middernacht 1,6 miljard euro overmaken aan het IMF, maar omdat het land geen akkoord bereikte met de Europese geldschieters, kon Griekenland niet aan de betalingsverplichtingen voldoen.

Wanbetalers

Het is de eerste keer dat een Europees land niet aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Andere landen die het IMF niet konden terugbetalen, zijn Afghanistan, Haïti en Argentinië. Maar de 1,6 miljard euro van de Grieken is het hoogste bedrag dat niet is voldaan.

Griekenland heeft bij het IMF om uitstel van betaling gevraagd. Het fonds heeft laten weten dat naar het verzoek zal worden gekeken. Als Griekenland binnen twee jaar niet betaalt, loopt het land risico om het lidmaatschap van het IMF te verliezen, schrijft The Wall Street Journal.

De hoop is natuurlijk dat er ruim voor die tijd alsnog een overeenkomst wordt bereikt over hervormingen en bezuinigingen. Het verstrijken van de deadline heeft niet meteen grote gevolgen voor de Grieken.

Impasse

Intussen zal in Brussel verder worden gesproken over manieren om de impasse te doorbreken. Zondag staat in Athene nog een referendum gepland over de voorstellen van Brussel om te hervormen en te bezuinigen. Deze voorstellen liggen officieel niet meer op tafel, nu Griekenland het IMF niet heeft betaald.

Eurogroep-voorzitter en minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) zegt dat Griekenland woensdag nieuwe voorstellen moet doen om deze kritieke toestand te doorbreken. Maar echt onderhandelen is lastig, vanwege het referendum zondag.

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie zei maandag dat de stembusgang een ‘ja’ of ‘nee’ tegen Europa is. Als het aan premier Alexis Tsipras ligt, stemmen de Grieken tegen de voorstellen. Mocht de Griekse bevolking toch ja stemmen, dan zal hij niet degene zijn die de bezuinigingen en hervormingen doorvoert, zei hij eerder.

De al kwetsbare kredietwaardigheid van Griekenland, zakt inmiddels verder weg. Kredietbeoordelaar Fitch zegt dat de kans groot is dat het Zuid-Europese land de komende maanden niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. Het kredietoordeel gaat daarom omlaag van CCC naar CC.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.