economie

Griekenland stuurt opnieuw een leenverzoek naar eurogroep

Door Tom Reijner - 08 juli 2015

De Grieken hebben een nieuw verzoek voor financiële steun gestuurd naar het Europees noodfonds ESM. De aanvraag is ook gestuurd naar de eurogroep, het overleg van ministers van Financiën van de eurolanden.

‘Aanvraag voor ESM-steun ontvangen Griekse regering,’ meldt de woordvoerder van eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem op Twitter.

Athene vroeg vorige week al om 29 miljard euro aan leningen, verspreid over twee jaar, uit het noodfonds. Door het referendum van afgelopen zondag, waarbij de Griekse kiezer ‘nee’ stemde, is de situatie rond het land volgens de andere eurolanden zodanig veranderd, dat een nieuw verzoek noodzakelijk werd geacht.

Ultimatum

Wat er precies in de plannen staat, is niet bekendgemaakt. Volgens persbureau Bloomberg gaat het om een aanvraag voor een driejarige lening. In ruil daarvoor zou Griekenland volgende week al hervormingen van het belasting- en pensioenstelsel doorvoeren. Athene zou die voorstellen uiterlijk donderdag verder toelichten. Over de hoogte van het bedrag is nog niets bekend.

De aanvraag wordt woensdagmiddag telefonisch besproken door de ambtenaren die de eurogroep voorbereiden. Er is vooralsnog geen overleg gepland tussen de ministers, aldus Dijsselbloems woordvoerder.

Griekenland kreeg dinsdagavond een ultimatum. Het land heeft tot uiterlijk donderdag de tijd om een officiële aanvraag te doen voor steun én met concrete voorstellen te komen voor bezuinigingen en hervormingen.

Lot

Die voorstellen worden vervolgens doorgerekend door de experts van de geldschieters van Griekenland, waarna de eurogroep zich er zaterdag over buigt. Bezuinigingen en hervormingen zijn de voorwaarde voor nieuwe leningen. Of die voorstellen ook echt concreet zijn, moet dus nog even worden afgewacht.

Dat er bezuinigingsvoorstellen zijn opgenomen in het nieuwe Griekse verzoek, lijkt onwaarschijnlijk. Premier Alexis Tsipras gaf eerder vandaag aan dat hij weliswaar naar een oplossing zoekt, maar niet meer wil besparen.

Maar als zijn regering niet aan de voorwaarden voldoet van de eurogroep, worden de kansen op een Grexit steeds groter. Op zondag komen de EU-regeringsleiders bijeen om (vermoedelijk) over het lot van Griekenland te beslissen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.