economie

Grieks parlement stemt in met schuldendeal

Door Servaas van der Laan - 15 juli 2015

Het Griekse parlement is woensdagavond kort na middernacht akkoord gegaan met het akkoord dat premier Alexis Tsipras overeen is gekomen met de schuldeisers. Uiteindelijk stemde een ruime meerderheid voor het reddingsplan.

Voorstellen door het parlement zien te loodsen waar zelfs je eigen partij helemaal niet achter staat. Dat was de zware taak die premier Tsipras woensdagavond moest zien te vervullen. 

Tijdens het debat moest Tsipras dus niet alleen de oppositie zien te overtuigen, maar ook zijn eigen coalitiegenoten.

Dat ging niet altijd even makkelijk. De emoties liepen af en toe hoog op in het parlement. Onder anderen de voorzitter van het parlement, een partijgenoot van Tsipras, verzette zich fel tegen de plannen.

Tegenstemmers

Toch slaagde Tsipras erin om de eerste horde op weg naar het uiteindelijke reddingsplan te overwinnen. Met de schuldeisers had hij afgesproken dat het plan woensdag moest zijn goedgekeurd door het parlement.

Dat is in ieder geval gelukt, al gebeurde dit na middernacht en dus op donderdag. Uiteindelijk stemden 229 van de 300 parlementariërs voor de nieuwe schuldendeal. Daarmee werd een ruime meerderheid bereikt. Toch stemden 32 van Tsipras’ eigen partijgenoten tegen het plan, onder wie twee ministers.

De Griekse premier is er overigens nog niet. Ook zal nog over de wetsvoorstellen zelf moeten worden gestemd.

Voorstemmers

Coalitiepartner Onafhankelijke Grieken (ANEL) zei eerder tegen te zullen stemmen, maar draaide toch bij. Wel liet een woordvoerder van ANEL weten dat de steun alleen kan worden gegeven onder enkele strenge voorwaarden.

Los van de stemming over het reddingsplan in zijn geheel, zal er nog over vijf wetsvoorstellen moeten worden gestemd:

  • Hervorming van het pensioenstelsel
  • Versimpeling van het btw-systeem
  • Garantie voor onafhankelijkheid Griekse statisitiekbureau
  • Privatiseren overheidsbezittingen
  • Het terugdraaien van enkele wetten die in strijd zijn met eerdere afspraken

Dat lang niet alle Grieken blij zijn met hun politiek leiders wordt woensdag weer duidelijk buiten het parlement waar het onrustig is. Enkele actievoerders gooiden brandbommen bij het parlement naar agenten. De politie zette traangas in tegen de demonstranten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.