economie

Griekse crisis: dit gebeurt er vandaag

Door Servaas van der Laan - 12 juli 2015

De Europese ministers van Financiën hebben zaterdagavond geen beslissing kunnen nemen over de toekomst van Griekenland. Zondag is het overleg hervat. Een overzicht van wat er vandaag op het programma staat in Brussel.

11.00 uur – Een urenlange vergadering van de ministers van Financiën leverde zaterdag nog geen overeenstemming op over de vraag of de nieuwe Griekse voorstellen voldoende zijn om onderhandelingen over nieuwe financiële steun te beginnen. Zondagochtend om 11.00 werd het overleg hervat.

Volgens Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zijn ‘de grote problemen op tafel’ nog niet opgelost. Meerdere landen, waaronder Duitsland, Finland en Estland, willen geen nieuwe leningen verstrekken aan de Grieken. Ze twijfelen of het land de beloofde hervormingen überhaupt gaat uitvoeren. Ook is het nog maar de vraag of de plannen het gewenste effect zullen hebben.

16.00 uur – De kans is groot dat de Eurogroep er ook zondag niet uit gaat komen. Om 16.00 uur zullen de regeringsleiders van de eurolanden bijeen komen om de gevolgen voor de eurozone te bespreken. Duitsland zou het plan willen voorstellen om Griekenland tijdelijk uit de eurozone te plaatsen, zo werd zaterdag bekend.

18.00 uur – Het was de bedoeling dat de regeringsleiders van alle landen van de Europese Unie (EU) zondagavond bijeenkwamen om de situatie te bespreken. Maar dit werd zondag afgeblazen. Alleen de regeringsleiders van de eurolanden zullen zondag bijeenkomen.

Het is niet duidelijk waarom de extra top niet doorgaat en wat de gevolgen ervan zullen zijn. Mogelijk duidt dit erop dat er zicht is op een akkoord met Griekenland. Alleen bij een Grexit-scenario moet immers de hele EU bijeen worden geroepen. Volgens EU-voorzitter Donald Tusk zal er worden vergaderd totdat er een akkoord is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.