economie

Griekse premier Tsipras gelooft niet in akkoord

Door Servaas van der Laan - 14 juli 2015

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft geen fiducie in het akkoord dat hij in Brussel met de schuldeisers heeft gesloten. Toch gaat hij de plannen proberen uit te voeren.

Dat zei Tsipras dinsdagavond op de Griekse televisiezender ERT.

Geen geloof

‘Ik tekende een overeenkomst waarin ik niet geloof. Maar ik ben bereid de gemaakte afspraken uit te voeren. Daar neem ik de volle verantwoordelijkheid voor,’ zei Tsipras in het interview op de Griekse televisie.

Tsipras zei dat hij tijdens de onderhandelingen feitelijk maar twee keuzes had: deze deal, of een Grexit. Het Griekse referendum heeft zijn onderhandelingspositie er niet beter opgemaakt, voor zover hij überhaupt nog een onderhandelingspositie had. Vooral Duitsland wilde geen millimeter prijsgeven, aangezien dat land niet langer bang is voor een Grexit.

Wraakzuchtig

Over de Duitse ‘coup’ was Tsipras cynisch. ‘De onderhandelaars hebben ons de volgende boodschap gegeven: “verkiezingen doen er niet toe in landen die een steunprogramma volgen”. Tsipras noemde het optreden van de andere eurolanden ‘wraakzuchtig’.

Aan aftreden denkt de premier hoe dan ook niet. Hij zegt zijn verantwoordelijkheid te nemen en zijn best te zullen doen de hervormingen door te voeren. Sommige hervormingen, zoals een herziening van het pensioenstelsel moest sowieso gebeuren, ongeacht de eisen van de schuldenaars.

Overbruggingskrediet

Een Grexit was volgens Tsipras voor Griekenland geen optie, omdat het land niet genoeg reserves heeft om terug te keren naar de eigen munt. Daarmee bleef er eigenlijk nog maar één optie over: doen wat de schuldeisers verlangen. Over het overbruggingskrediet dat Griekenland nodig heeft om de periode tot de daadwerkelijke uitbetaling van de lening te kunnen overbruggen, is nog geen akkoord bereikt.

Volgens Tsipras proberen ‘sommigen’ dat te blokkeren. Hoe dan ook beloofde Tsipras dat het Griekse bancaire systeem beetje bij beetje weer zal worden hersteld,

IMF doet niet mee

Overigens is het nog maar de vraag of de dit weekend gesloten deal überhaupt door zal gaan. Uit een nota van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) blijkt dat de schuldenlast van Griekenland ondraagbaar wordt onder deze voorwaarden.

De regels van het IMF verbieden dat de instelling leningen mag verstrekken indien de schulden ondraagbaar worden en geen perspectief geven op terugbetaling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.