economie

Het routeplan naar een mogelijke doorbraak in Grieks drama

Door Tom Reijner - 10 juli 2015

De hervormingsvoorstellen van de Griekse regering zijn serieus en geloofwaardig, zegt de Franse president François Hollande. Duitsland is gereserveerder. Hoe gaat het nu verder?

De hervormingsvoorstellen van de Griekse regering zijn serieus en geloofwaardig, zegt de Franse president François Hollande. Gelukkig maar, want Franse ambtenaren hebben er zelf aan meegewerkt. De Grieken laten zien dat ze vastberaden zijn in de euro te blijven, aldus Hollande, maar er kan nog wel van alles gebeuren de komende dagen.

De Duitsers kijken er wat gereserveerder tegenaan, wellicht omdat de voorstellen wel erg sterk lijken op de voorstellen die de Griekse kiezer zondag nog verwierp bij het referendum, zegt een bron binnen de Duitse regering tegen persbureau Bloomberg. Wat er de komende dagen – naar verwachting – staat te gebeuren.

Vrijdag

De lijst met hervormingen is ingeleverd. De financiële experts van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds gaan de plannen nu aandachtig bekijken en doorrekenen. Is het allemaal wel voldoende voor een steunpakket van liefst 50 miljard euro, dat door de geldschieters moet worden opgehoest? Het Griekse parlement buigt zich er ook nog over, maar dat oordeel wordt niet gevreesd. Volgens diverse media is er steun van de voornaamste oppositiepartij Nieuwe Democratie. De stemming is vanavond.

Zaterdag

De eurolanden komen samen om de Griekse plannen te bespreken. Dat is volgens eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem ook het moment waarop mogelijk een knoop wordt doorgehakt over het lot van Griekenland. Dan moeten de minister van Financiën van de eurozone het natuurlijk wel unaniem eens worden. Er is de afgelopen tijd zoveel gebeurd – zie de hoogoplopende irritaties rond het optreden van de Griekse ex-minister Yanis Varoufakis – dat nog maar de vraag is of iedereen wel voldoende vertrouwen heeft in de Zuid-Europeanen.

Zondag

Eerst komen de leiders van de negentien eurolanden bijeen op deze ‘cruciale’ dag. Een paar uur later voegen dan de leiders van de overige EU-lidstaten zich bij het overleg. Officieel is de toestemming van deze regeringsleiders niet nodig, schrijft Die Zeit, maar het is voor de stemming binnen Europa wel erg belangrijk en politiek onvermijdelijk.

Daarna…

Is het in sommige eurolanden aan de parlementen. Toestemming is noodzakelijk in Duitsland, Estland, Slowakije, Finland, Oostenrijk en in Nederland.

Als de landen hebben gestemd, stelt de Europese Commissie samen met de ECB en het IMF een zogenoemde Memorandum of Understanding op. Daarin staan de voorwaarden waaraan de Grieken moeten voldoen, willen zij in aanmerking komen voor steun. Ook die moet weer worden goedgekeurd door de ministers van Financiën, aldus de Duitse krant.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.