economie

‘Het signaal moet zijn: we redden zwakke eurolanden niet meer’

Door Tom Reijner - 23 juli 2015

Na alles wat er is gebeurd rond de Griekse schuldenkwestie heeft Europa een lesje geleerd. Landen moeten voortaan op eigen benen staan en er niet meer vanuit gaan toch wel te worden gered.

Het is belangrijk dat het scenario met de Grieken zich niet meer herhaalt, zegt oud-president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink tegenover BNR Nieuwsradio. ‘Wat er mis is gegaan, is dat de marken altijd hebben gedacht dat Europa zwakke landen wel redt. Daar moeten we eens mee ophouden,’ aldus Wellink, die tegenwoordig, rond de Griekse crisis, veelvuldig zijn zegje doet in de Nederlandse media.

Op de been

Volgens hem moet een zwak land als Griekenland niet meer worden gered. ‘We geven die landen iets meer vrijheid om hun eigen tempo te bepalen in het aanpassen van de euro-omgeving. Maar dan moeten ze wel weten: “ze redden ons niet”.’ Landen die lid willen worden van de Europese Unie moeten volgens de oud-bankier beseffen en accepteren dat sommige landen sneller tot actie (hervormingen) overgaan en dat diegenen die dat niet doen armer zullen blijven.

In 2010, toen de financiële en economische crisis Europa en de wereld in zijn greep hield, was het goed dat de Zuid-Europeanen met enorme leningen op de been werden gehouden, aldus Wellink, die destijds zelf aan het roer stond van DNB en in die hoedanigheid regelmatig overleg had met de Tweede Kamer en het kabinet over noodhulp aan Griekenland.

Recessie

Hoewel het Griekse parlement in de nacht van woensdag op donderdag opnieuw een tweede hervormingspakket goedkeurde, zijn de problemen voor de Griekse bevolking nog lang niet voorbij.

De werkloosheid is hoog, de pensioenen worden gekort, de prijzen stijgen en de armoede neemt toe. Met de economie zal het ook niet snel beter gaan. Integendeel, waarschuwt de invloedrijkste denktank van het land, het IOBE-instituut.

Het dichtgooien van de banken, waardoor de inwoners van het Zuid-Europese land maar mondjesmaat geld konden opnemen, heeft het financiële systeem een zware slag toegebracht. De verwachting is dat de Griekse economie dit jaar met 2 tot 2,5 procent krimpt, waar eerst nog uit werd gegaan van een 1 procent groei. Volgend jaar zal Griekenland ook nog in een recessie verkeren, is de verwachting.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.