economie

IMF: Griekenland blijft gevaar voor eurozone

Door Servaas van der Laan - 27 juli 2015

Griekenland blijft een risico vormen voor de eurozone. Het besmettingsgevaar voor andere eurolanden is nog niet geweken.

Die waarschuwing uit het Internationaal Monetair Fonds in een maandag gepubliceerd rapport.

Kwetsbaar

‘De eurozone is evenwichtiger dan in de afgelopen jaren, stelt het IMF. ‘Maar de unie blijft blootgesteld worden aan kwetsbaarheden.’

Die ‘kwetsbaarheden’ worden onder meer veroorzaakt door de ‘bad bank loans’ in Griekenland. Het ‘opruimen’ van deze leningen behoort daarom tot de hoogste prioriteit.

De instelling stelt dat desnoods alle beschikbare instrumenten gebruikt moeten worden om de besmettingsrisico’s uit Griekenland te beheren. Ook benadrukt het IMF om te blijven werken aan ‘de architectuur’ van de monetaire unie en de Europese beveiligingsmechanismes blijvend te verbeteren.

Onhoudbare schuld

Het rapport komt op het moment dat Griekenland zich voorbereidt op gesprekken met zijn schuldeisers over het derde steunpakket dat het land in het vooruitzicht is gesteld. Hoewel de reactie op de financiële markten op het hervormingspakket over het algemeen positief was, meent het IMF dat ook in de nabije toekomst ‘significante onzekerheid en volatiliteit als gevolg van de situatie’ niet kan worden uitgesloten.

Eerder waarschuwde het IMF in een rapport voor de gevaren van nieuwe leningen aan Griekenland. De schuldenlast zou op den duur onhoudbaar worden voor het noodlijdende land.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.