economie

IMF: situatie Griekenland nóg slechter dan gedacht

Door Shari Deira - 14 juli 2015

Europese leiders zijn het eens geworden over een noodpakket voor Griekenland ter waarde van 82 tot 86 miljard euro. Maar is dat wel genoeg? Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben de Grieken ook flinke schuldenverlichting nodig.

In een IMF-rapport dat in handen is van persbureau Reuters staat dat de financiële positie van Griekenland de afgelopen periode drastisch is verslechterd.

Kwijtschelden

Om de schuld van Griekenland weer houdbaar te maken, is er veel meer schuldenverlichting nodig dan de eurolanden nu overwegen.

Brussel wil geen deel van de schuld kwijtschelden, zoals de Grieken graag zouden zien, maar wel de voorwaarden van de leningen versoepelen. Griekenland krijgt bijvoorbeeld langer de tijd om schulden terug te betalen.

Als de eurolanden daaraan vasthouden, schrijft het IMF volgens Reuters, dan is een dramatische verlenging noodzakelijk inclusief een periode van zo’n dertig jaar zonder aflossingen. Anders moet de Europese Unie grote, directe afschrijvingen op de schuld overwegen.

Schuldenlast

Het IMF publiceerde begin deze maand al een adviesrapport waarin staat dat een deel van de Griekse schuld zou moeten worden kwijtgescholden. Iets waar ook verschillende economen voor pleitten, stond eerder in weekblad Elsevier.

Vanwege de enorme schuldenlast duurt het decennia voordat Griekenland alles heeft terugbetaald. Risico daarbij is wel dat de Grieken in hun oude fouten vervallen. Het rapport van het IMF is niet bindend: de uiteindelijk keuze wordt gemaakt door Grieken en ‘zijn Europese partners’.

Parlement

Van de 82 tot 86 miljard euro voor Griekenland komt waarschijnlijk 40 tot 50 miljard euro uit het Europese noodfonds ESM. Dat is als de onderhandelingen hierover succesvol verlopen, en als het Griekse parlement uiterlijk woensdag instemt met een aantal hervormingen.

Het parlement moet het dan eens zijn met een verhoging van het btw-tarief, hervorming van het pensioenstelsel, met wetten die de onafhankelijkheid van het Griekse statistiekenbureau Elstat garanderen en de privatisering van overheidsbezittingen.

Of dat lukt, is nog maar de vraag. De Onafhankelijke Grieken, de kleine coalitiepartner van Syriza, hebben gezegd dat zij de regering blijven steunen maar dat daar grenzen aan zitten. De nationalistische partij is kritisch over het akkoord. Partijleider en minister van Defensie Panos Kammenos zei zondagavond nog dat het ‘genoeg’ is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.