economie

‘IMF twijfelt over steun aan Grieks reddingsplan’

Door Tom Reijner - 30 juli 2015

Staat de deal met Griekenland alsnog op losse schroeven, nu het Internationaal Monetair Fonds volgens The Financial Times het intern oneens is over deelname aan het derde steunpakket voor Griekenland?

De enorme Griekse schuldenberg, de slechte resultaten als het gaat om het doorvoeren van hervormingen: voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF) mogelijk reden om niet mee te doen aan het derde steunpakket (ter waarde van 86 miljard euro) voor Griekenland.

Bestuur

In een vertrouwelijk document, dat in handen is van The Financial Times, hebben medewerkers het bestuur laten weten dat het IMF vanwege de slechte situatie in Griekenland nog niet mee kan doen aan het reddingsplan.

Volgens de krant betekent dit dat het financiële instituut een besluit over deelname voor zich uitschuift. Het IMF zal pas beslissen over deelname aan een ‘tweede fase’ van gesprekken als er overeenstemming is bereikt over een uitgebreide reeks hervormingen, valt op te maken uit de betreffende notulen.

Schuldverlichting

Gesprekken over een nieuw steunpakket zouden tot ver in 2016 kunnen duren, waarbij het nog maar de vraag is of het IMF aan het einde van de rit ook echt participeert. Het is voor het fonds, naast de broodnodige hervormingen in Griekenland, erg belangrijk dat de kredietverleners het onderling eens worden over schuldverlichting voor het land.

Het reddingsplan is niet levensvatbaar als de andere eurolanden er geen schuldverlichting tegenover stellen, klonk het eerder vanaf de IMF-burelen. De Griekse schuldenberg is namelijk ‘onhoudbaar’. Deze week liet het IMF weten dat Griekenland een risico blijft vormen voor de eurozone, en dat het besmettingsgevaar nog altijd niet is geweken.

Repercussies

Het uitstel kan grote repercussies hebben, vooral in Duitsland. Steun van de Bondsdag – de Duitse Tweede Kamer – voor een nieuwe miljardenstroom naar Athene is nagenoeg onmogelijk als het IMF niet meedoet.

De nieuwe ontwikkelingen zijn vast koren op de molen van de Griekse ex-minister van Financiën Yanis Varoufakis. Die vermoedt dat zijn voormalige collega uit Duitsland, Wolfgang Schaüble, en het IMF ‘samenspannen’ om een Grexit te bewerkstelligen. Zij hebben een gemeenschappelijk belang, aldus stokebrand Varoufakis: allebei willen ze dat deze deal niet doorgaat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.