economie

Komen miljoenen werklozen nog wel aan baan? ‘Tijd tikt weg’

Door Tom Reijner - 09 juli 2015

De tijd tikt snel weg om miljoenen werklozen aan een baan te helpen, waarschuwt de OESO in een rapport. Door de jarenlange crisis dreigen vooral veel jongeren de boot op de arbeidsmarkt volledig te missen.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), waarbij 34 ontwikkelde economieën zijn aangesloten, waarschuwt in een donderdag verschenen rapport voor de blijvende gevolgen van langdurige werkloosheid.

Ervaring

Dat geldt in hoge mate voor jongeren die tijdens de diepe financiële en economische crisis (2007/2008) van school kwamen en geen baan wisten te vinden, en dat terwijl volgens de OESO de eerste tien jaar van het werkzame leven cruciaal zijn voor iemand die een bloeiende carrière nastreeft.

Aan de andere kant zijn er ook veel werklozen, die na decennialange ervaring hun baan verloren, en voor wie het erg lastig is om opnieuw ergens te worden aangenomen. De denktank ziet een grote taak weggelegd voor overheden om iets aan dit hardnekkige probleem te doen.

Hoewel de crisis grotendeels voorbij is – de economische groei is in veel ontwikkelde landen weer aangetrokken en de werkloosheid daalt – zijn de gevolgen nog altijd tastbaar.

Hardst geraakt

In het rapport staat dat de werkloosheid langzaamaan daalt in de 34 landen – ook de landen die het hardst zijn geraakt door de economische malaise – zoals Griekenland, Ierland en Spanje. 43 miljoen mensen zijn werkloos in het OESO-gebied. Dat zijn er zo’n 11 miljoen meer dan voor de crisis. Meer dan een derde van de werklozen in de OESO-zone heeft al meer dan een jaar geen baan – een stijging van 77 procent sinds 2007. De kans dat zij ooit nog een baan krijgen, slinkt.

De organisatie verwacht dat de werkloosheid in Nederland dit jaar daalt naar 6,7 procent van de beroepsbevolking, om in 2016 verder af te nemen naar 6,3 procent. Daarmee zou de werkloosheid eind volgend jaar terug zijn op het niveau van het laatste kwartaal van 2012. Het niveau van voor de economische crisis is echter nog ver weg. Eind 2008 bedroeg de werkloosheid in Nederland slechts 3,6 procent.

De jeugdwerkloosheid daalt, maar is nog wel altijd topprioriteit voor het kabinet, schreef Elsevier begin april.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.