economie

Lagarde: ‘Schuldenverlichting voor Grieken is onvermijdelijk’

Door Elif Isitman - 17 juli 2015

Het financiële reddingsplan voor Griekenland is niet levensvatbaar als de andere eurolanden daar geen schuldenverlichting tegenover stellen. Europese landen moeten meer doen om de Griekse schulden te verlichten.

Dat zei de directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Christine Lagarde vrijdag tegen het Franse radiostation Europe1.

Houdbaar

In hoeverre de schuldenlast omlaag moet worden gebracht, is volgens de IMF-topvrouw nog niet duidelijk. Het IMF waarschuwde eerder deze week al dat de Griekse staatsschuld de komende jaren veel sterker stijgt dan eerder werd gedacht.

Het fonds dringt er al langere tijd op aan dat andere Europese landen meer doen om de schuld te verlichten, zodat hij houdbaarder wordt.

Onmogelijk

De eurolanden komen de Grieken al tegemoet door bijvoorbeeld de looptijd van de leningen te verlengen. Een directe afschrijving van de schulden is echter onmogelijk, zei de Franse minister van Financiën Michel Sapin vrijdagochtend na de uitspraken van Lagarde. Hij sluit zich hiermee aan bij het standpunt van zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble. Ook minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei donderdag dat schuldenverlichting en kwijtschelding ‘twee hele verschillende dingen’ zijn.

Lagarde sluit zich op haar beurt aan bij eerdere uitspraken van Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank (ECB). Die zei donderdag dat er ‘niets controversieel is’ aan de Griekse oproep voor schuldenverlichting. Ook hij weet alleen niet in welke vorm dit zou moeten gebeuren.

De ECB besloot donderdag de Grieken opnieuw te hulp te schieten door weer noodsteun beschikbaar te stellen. Hierdoor kunnen de Griekse banken waarschijnlijk komende maandag weer open. Ook de aandelenbeurs in Athene is nog in ieder geval tot maandag gesloten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.