economie

Na Grieks akkoord: Hollande pleit voor euroregering

Door Shari Deira - 19 juli 2015

Om ervoor te zorgen dat de eurozone ook in de toekomst levensvatbaar blijft, zou er een speciale euroregering moeten komen. President François Hollande ziet daarbij een voortrekkersrol weggelegd voor Frankrijk.

In een interview met Journal du Dimanche haalt Hollande een voorstel aan van de Franse oud-minister en voormalig voorzitter van de Europese Commissie Jacques Delors. ‘We kunnen niet stil blijven staan,’ zegt Hollande.

Eurozone

De ‘Europese geest overheerste’ tijdens de aanpak van de Griekse schuldencrisis, maar nu moet de eurozone een stap verder doen.

‘Ik heb voorgesteld het plan van Jacques Delors voor een euroregering nieuw leven in te blazen, met als toevoeging een specifiek budget en een parlement, voor democratische controle,’ zegt Hollande.

De Franse president zegt niet hoe dit er dan concreet moet uitzien, maar benadrukt dat er iets moet gebeuren. ‘Een munt delen is meer dan alleen economisch naar elkaar toe bewegen. Het is een keuze die negentien landen hebben gemaakt omdat het in hun voordeel is. Geen enkele overheid heeft het in haar hoofd gehaald om de eurozone te verlaten.’

Macht

Volgens Hollande vragen de recente gebeurtenissen voor een ‘krachtigere organisatie’ met landen die dat willen. Voor Frankrijk ziet Hollande een sterke positie in de voorhoede weggelegd. ‘Zoals Jacques Delors ons heeft laten zien, groeit Frankrijk als het, het initiatief neemt in Europa.’

Delors, die maandag zijn negentigste verjaardag viert en een van voorbereiders van het Verdrag van Maastricht is, zei in 2011 dat de eurozone meer economische samenwerking nodig heeft of dat landen meer macht moeten afstaan aan Brussel.

Tijdens de onderhandelingen met Griekenland zei Hollande herhaaldelijk dat Griekenland in de eurozone moet blijven en dat de eurozone hier sterker uit moet komen. ‘De eurozone is een zekerheid. We moeten veel verder gaan in ons economische bestuur. Europa moet een stevige basis krijgen om gehoord te worden,’ zei Hollande eerder deze maand.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.