economie

Nederlandse politici en bankiers blijken slechte voorspellers

Door Michiel Dijkstra - 15 juli 2015

Uit hun uitspraken over Griekenland de afgelopen jaren blijkt dat de meeste politici en bankiers het telkens weer mis hadden.

In debat met de Tweede Kamer looft minister van Financiën Gerrit Zalm (VVD) de financiële discipline waarmee Griekenland zich kwalificeerde voor toetreding van de eurozone. Later gaven de Grieken toe dat ze hun groeicijfers hadden gemanipuleerd.

CDA-Kamerlid Henk de Haan diende in 2000 een motie in om de toetreding van Griekenland tot de eurozone te blokkeren. In Elsevier legt hij uit waarom. Zijn motie werd verworpen.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) prijst op Twitter eerste noodlening Griekenland (110 miljard euro) aan. Door de hoge rente die Griekenland betaalt, gaat Nederland er volgens hem alleen maar op vooruit. In 2012 wordt de rente die Griekenland moet betalen, verlaagd.

Volgens de president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink kost de financiële steun aan Griekenland de belastingbetaler geen geld. Dat is pas het geval als Griekenland niet terugbetaalt, bezweert hij: ‘Daar ga je niet vanuit’. Hij deed deze uitspraak in televisieprogramma Buitenhof.

De president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot sluit in een interview met Het Financieele Dagblad niets uit. Zijn uitspraak baart opzien: onder regeringsleiders en ministers van Financiën is een Grexit dan nog taboe.

Minister-president Mark Rutte (VVD) keert zich tijdens een verkiezingsdebat tegen meer steun aan Griekenland.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) ziet weinig toekomst voor Griekenland in de eurozone als het referendum op 5 juli resulteert in ‘nee’. Dat ‘nee’ komt er toch, maar er komt ook een nieuw programma.

Premier Mark Rutte (VVD) gaat door het stof nadat de eurolanden Griekenland een derde steunpakket hebben toegezegd.

Elsevier nummer 29, 18 juli 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.