economie

Nieuw Grieks voorstel naar eurogroep

Door Elif Isitman - 09 juli 2015

Griekenland heeft bezuinigingsvoorstellen per e-mail om 21.30 uur naar eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem verstuurd.

Deze worden nu beoordeeld.

Intussen krijgt de Duitse bondskanselier Angela Merkel steeds meer politieke druk om zich inschikkelijker tegenover de Grieken op te stellen. De meerderheid van de Duitse bevolking wil echter dat ze voet bij stuk houdt.

Onder meer Franse politici en het IMF drongen er donderdag bij haar op aan om kwijtschelding een onderdeel te maken van een akkoord met Griekenland, meldt persbureau Reuters. Zij willen daarbij een herstructurering van de schulden, waarbij de voorwaarden van de leningen worden aangepast in plaats van een verlaging van de schuldsom.

Mazen in de wet

Het IMF vindt dat de Griekse schuldenlast zonder kwijtschelding niet houdbaar is. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble erkende dat, maar voegde er ook aan toe dat de speelruimte zeer beperkt is.

Merkel blijft echter vasthouden aan het Verdrag van Lissabon, waarin een clausule staat opgenomen die stipuleert dat de Europese Unie niet verantwoordelijk is voor de schulden van individuele lidstaten en dat die schulden ook niet kunnen worden overgenomen.

Volgens enkele juristen, onder wie Kai Schaffelhuber van Allen & Overy en Ian Clark van White & Case, zijn er echter genoeg mazen in de wet om een deel van de Griekse schulden kwijt te schelden. Zo zouden er geen juridische beperkingen zijn om bijvoorbeeld een deel van de schuld aan het noodfonds ESM kwijt te schelden. Griekenland heeft bijna 142 miljard euro geleend van het fonds.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.